Obecnie mam Nec'a 3500 i BenQ 1620.
Cały czas poszukuję napędu i tu zaznaczam, który będzie najlepiej nagrywał płytki DVD.
Jest wiele opinii i testów. Nie ma powodu w nie nie wierzyć.
Z mojego doświadczenia a wypaliłem tylko w testach ponad 300 różnych płytek wynika że jakość nie tylko zależy od samego napędu ale od wielu czynników.
Dlatego nie można bezpośrednio testów porównywać.
Testy robię na tym samym sprzęcie i oprogramowaniu. Zmieniają się tylko napędy i dlatego mogę obiektywnie stwierdzić z których testowanych napędów najlepiej są wypalane płytki DVD.
Ponieważ płytki są niepowtarzalne, każda ma inne błędy TE i FE tak bardzo ważne na jakość zapisu napęd powinien mieć możliwość kompletnego testu. Dotyczy to również najważniejszych błędów Jitter.
Są dwa napędy Plextor i BenQ.
Plextora uważa się za "króla jakości" choć ostatni model 716A tego nie potwierdza.
Miałem i mam wątpliwości. Napęd BenQ jest mało znanym i polecanym napędem.
Opisuję na bieżąco moje spostrzeżenia i popieram testami. To można zrobić w warunkach domowych. Innych możliwości nie ma.
Czy napęd będzie trwały i nagrywał setki płytek. Na to pytanie teraz chyba nie ma odpowiedzi. Czas pokaże. Cena nie jest zaporowa i można zaryzykować.
Przy Nec'u pozostaję bo uważam że dwa to rozwiązanie optymalne.
Co do jakości mogę tylko potwierdzić, BenQ lepiej wypala od LiteOn'a i Nec'a. To wiem napewno.
A w testach Chip'a napęd BenQ zajął 2-gie miejsce po Nec'u 97/100 punktów.