Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.06.2002, 20:49   #8
gofer
Bywalec

Data rejestracji: 21.04.2002
gofer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przepraszam za wprowadzenie w błąd: w instrukcji oczywiście jest tylko zwrot "40-pin IDE ribbon cable" (a nie np.40-conductor), a więc mowa o samej końcóweczce a nie o ilości przewodów.
Jeśli chodzi o UDMA to wszystko świadczy o tym, że to UDMA 5, czyli ATA100. Zarówno BIOS to wykrywa w taki właśnie sposób, jak i windozy (98SE i XP). W sandzrze niezbyt wiem gdzie to znaleźć, nie mam zbyt dużo czasu, bo przy ostatnich testach jakiś wspaniały program popieprzył mi tablicę partycji i 40 GB danych poszło się "kochać". A teraz muszę to szybko odtworzyć... No ale nie chcę o tym rozprawiać.
Tak w ogóle to nie mam zbyt dużej możliwości manewru. Obudowa mała, płyta główna za duża, a kable za krótkie. Pozostało mi spięcie dwóch dysków na jednym kabelku i dwóch napędów na drugim (oba 80-cio przewodowe).
Innym wyjściem jest oczywiście dorzucenie kontrolera (jak sugerowano) lub zmiana obudowy. Oba wyjścia jednak wymagają inwestycji, a z tym muszę poczekać.
Za jakiś czas powrócę do testów, a o namiar na chipa bym prosił (najlepiej nr i strona, albo chociaż nr).
A na Sandrę też poproszę dokładniejsze namiary.

Dzięki za rady.

--
Pozdrawiam
Gofer
gofer jest offline