Witam - śledziłem już sporo wątków poświęconych temu problemowi, ale nic mi to nie pomogło, dlatego prosiłbym o pomoc...
W sierpniu zakupiłem nowość - nagrywarkę LG GSA 4120B. Już od początku były z nią problemy. Mimo, że nagrywanie przebiegało ok to weryfikacja kompilacji (nero 6.6.0.1 a także 6.3.1.25) ujawniała, że niektóre pliki się różnią. Ponieważ były to głównie mp3, więc nagrywałem do skutku, gdyż nikt nie lubi mieć trzaskających mp3jek. Rozmiar problemów nie był wtedy duży - jedna na kilka płytek. CD nagrywało się bez problemu, błędy były tylko w dvd. Żeby temu zaradzić instalowałem nowe biosy (tylko oryginalne), ale to nie pomagało. W ostatnim czasie, bez żadnych zmian w konfiguracji żadna płyta nie przeszła weryfikacji kompilacji pomyślnie. Śledząc forum robiłem różne rzeczy, żeby temu zaradzić - instalowałem i odinstalowywałem aspi, zmieniałem master na slave, przeniosłem nagrywarkę na samą górę i otworzyłem komputer, żeby nic się nie przegrzewało, nagrywałem z różnych dysków, nagrywałem bezpośrednio z plików jak i z obrazów, włączałem i wyłączałem plik wymiany w windows (normalnie pracuję bez pliku wymiany), wyłączałem wszystkie programy pracujące w tle zostawiając tylko nagrywanie, zmieniałem priorytet nero, instalowałem sterowniki do płyty głównej (różne wersje) usuwałem kontroler, żeby windows go wykrył od nowa, nawet wkładałem nagrywarkę do drugiego komputera, próbowałem na płytach różnych marek. W sumie zmarnowałem dwadzieścia kilka płyt. Wszystkie te działania nic nie dawały.
Dla ułatwienia podam uproszczoną konfigurację mojego sprzętu:
Gigabyte 7DPXDW-P (2-procesorowa)
2x Athlon MP 2000+
1,5 GB RAM ECC Registered (Kingston)
Windows 2003 Server
natomiast drugi sprzęt, na którym próbowałem to:
Pentium 3 - 1Ghz
0,5 GB RAM DDR
Płyta główna, nie bardzo wiem jaka
Windows XP Professional.
W końcu oddałem nagrywarkę do serwisu (jeszcze nie wróciła) oraz na jej miejsce zakupiłem LiteON 1653S - problem nie zniknął. Co więcej, błędów weryfikacji jest jeszcze więcej. Można się załamać. Rozumiem, że mogę mieć mimo wszystko źle skonfigurowany komputer, ale nie rozumiem w takim razie dlaczego nie działa na drugim i to żadna z tych nagrywarek. Właśnie złe działanie na drugim komputerze powstrzymuje mnie od instalacji nowego windowsa, bo nie mam pewności, że to rozwiąże problem. Wątpię, żeby ten liteON (kupiony wczoraj zresztą) był wadliwy i w tym momencie mam wątpliwości czy LG, który pojechał do serwisu też był wadliwy.
Zwracam się zatem z prośbą do forumowiczów, może macie jakieś domysły lub porady, bo w tym momencie załamałem się zupełnie i jeszcze trochę a wyrzucę swoje oba komputery przez okno (jak ktoś chce może łapać

).
Pozdrawiam
Lukin