Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.12.2004, 17:56   #13
Kruku33
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.12.2004
Kruku33 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@Kruku33 - Pokazales info na temat verbatima -. Czy on przypadkiem nie jest certyfikowany na 4x? Z tego co pamietam to verbatimy z mcc 02 byly wlasnie 4x. 8x byly bodajze z mcc 03. Nic dziwnego ze padly jesli nagrywales je 16x (chociaz to dziwne bo naped pokazuje max 12x).
A na czym jest +? To tez verbatim?
Moja rada - pal maksymalnie 8x - do czasu az pojawia sie plytki certyfikowane na 16x (juz widzialem takie ale jeszcze sa drogie). Jak pisalem wczesniej roznica w czasie jest niewielka (pomiedzy 8 a 16-jakies 4 minuty, a 4 a 16 jakies 8 minut) wiec czy palisz az tak duzo zeby sie spieszyc? Dla mnie optimum to 4x i bardzo zadko pale 8x (ostatnio wogole).
Uwazam ze przy nagrywaniu 4x naped powinien palic bez problemow praktycznie wszystko. Tak wiec nie spiesz sie a bedzie ok.
Podaj dane nt +.[/QUOTE]

Ocz macie racje, od razu mysllem ze to przez szybkosc (choc wyplaone plyty + z ta szybkoscia chodza b.dobrze - to byly takze Verbatimy). Nie spieszy mi sie z wypalaniem - ale to byly, jak pisalem moje pierwsze DVD, a Nero ustawil max. szybkosc - dopiero pozniej to zauwazylem teraz zmniejsze do szybkosci certyfikowanej, albo x4.

Oto dane nt plyty 'bezproblemowej' DVD+R:
Region information N/A not a DVD-VIDEO
Media code/Manufacturer ID MCC 003
Media Product Revision Number 00h
Format Capacity 1.28GB(1.37GB)
Book Type DVD+R
Media Type DVD+R
Manufacturer Rated Speed 8.0x 11080KBps
Available Write Descriptor CLV 12.0x 16620KBps
Available Write Descriptor CLV 8.0x 11080KBps
Available Write Descriptor CLV 6.0x 8310KBps
Available Write Descriptor CLV 4.0x 5540KBps
Data area starting sector 30000h
Data area end sector A3DDFh
Linear Density 0.267um/bit
Track Density 0.74um/track
Number of Layers 1

Aha - w niformacjach widze tylko x12, ale to info dotyczace plyty a nie nagrywarki. Na nosniku Verbatim jest napisane x8 certified.
Kruku33 jest offline