Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.12.2004, 19:49   #15
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
Pamiec dla XP jest wystarczajaca, nie powinna zwalniac systemu... ja bym upatrywal bardzej problem w zlym zazadzaniu dyskiem przez kontroler plyty... czy 32 bitowy dostep do dysku w biosie jest wlaczone? Moze masz za duze parycje stworzone na tym dysku... jesli duze piwnienes zastosowac NTFS i czesto uzywac jakiegos programu do defragmentowania dysku... spojrz jeszcze w jakim trybie pracuje dysk UDMA? IDE jakie? moze sterowniki do plyty gowne nalezy podac, typu VIA 4 in 1, wiele jest mozliwosci

mam UDMA 5... co do 32 bitowego dostepu do dysku ustawianego w biose to powiem ze nie wiem o co chodzi ale zaraz sie dowiem...

partycje na tym dysku to kolejno C 5,5 GB D 50 GB i E 95 GB (i ta ostatnia to najwieszka partycja jaka mam na wszystkich 3 dyskach lacznie...)

a co do sterownikow do plyty to mam owszem i to najnowsze... przecierz bez nich ani rusz...

myslalem ze moze chodzi ze wogole jakas pojemnosc dyskowa jest za duza... bo mam w koncu w komputerze 280 GB teraz... ale jak zostawilem tylko ten dysk to tak samo...

ntfs'a jak zrobilem to bylo jeszcze gorzej...

Cytat:
Napisany przez maj3
nie kupowac do starych płyt
dysków pow.137GB
a jak juz
sposób obejścia
kupić kontroler SATA na pci
i poprzez przejściówke podłaczyc dysk ata
moze problem zniknie
moja plyta ma jakies 8 miesiecy... !! no nie mowice ze jest stara... bez jaj...

Cytat:
Napisany przez esem
Problem zniknie albo i nie zniknie.
Mam nadzieję, że do tworzenia partycji nie używałeś PM? Jak tak - to tu upatruję rozwiązanie Twoich problemów. 8 )
uzylem Acronis'a... PM juz nie zainstaluje nigdy przejechalem sie na nim juz pare razy... :\

Cytat:
Napisany przez thomascamel
czytam i musze sie zgodzic z wypowiedzia "maj3" do starszych plyt duze dyski sie nie nadaja niby dziala ale komp jakos dziwnie powoli zaczyna chodzic mysle ze moze to byc tez wina chipsetu. jednym slowem wymiana plyty i tyle..
Cytat:
Napisany przez thomascamel
napisalem ze lepiej pozbyc sie plyty, bo jakos nie mam zaufania do chipsetow via, wiekszosc to slabe konstrucje szcz. pod intela. pod athlony jest pare fajnych ale.... po intela to raczej sie kupuje jakies intelowskie konstrukcje. wybor kazdy ma.

przy okazji plyty mozna wymienic procka i wtedy bedze lepsza maszynka, ale to kazdy robi co chce
hm... jak bys przeczytal uwaznie to zauwazyl bys ze wymiana PLYTY NIE WCHODZI W GRE !!...

a z plytami na via pod intela jest mniej problemow niz z samym intelem... tak przynajmniej ja to odczuwam naprawiajac rozne sprzety...

ktos ma jeszcze jakis pomysl ??

zaraz sprawdze w biosie ten dostep 32 bitowy co pisal Ormianin nie mam juz sam zadnych pomyslow...

pozdro
Zelea jest offline   Odpowiedz cytując ten post