Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.12.2004, 08:32   #8
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bakupl
Mam XP i 2003 STD dla uczniów i wymaga aktywacji, ale co to za problem?!
A nie jest to problem? O ile wiem, w przypadku wymiany płyty głównej M$ na ogół odmawia aktywacji, a więc robi się z tego problem.

Zastanawia mnie to, bo licencja akademicka nie jest licencją OEM, a więc nie powinna być przywiązana do jakiegoś konkretnego sprzętu.

A więc może inaczej postawię pytanie:

Skoro nie jest to licencja OEM przywiązana do sprzętu, to czy M$ odmówi aktywacji po przeniesieniu oprogramowania na całkowicie inny komputer?

W jakiś czas po zakupie jeden z komputerów na którym będzie zainstalowana będzie wymieniany całkowicie, a to oznacza, że program będzie domagał się aktywacji, której zapewne M$ odmówi.

Jak napisałem wcześniej, NIE chodziło o instalację programu na komputerach firmowych, bo wiemy doskonale, że licencja akademicka tego nie dopuszcza. Oprogramowanie zostanie zainstalowane na dopuszczonych przez licencję trzech różnych komputerach domowych, przy czym po pewnym czasie jeden z nich zostanie wymieniony na nowy. A więc: czy po wymianie tego komputera będą problemy z aktywacją programu na nowym komputerze?