Podkręcanie LG32x - Rozwiązanie problemu...
Witajcie, w końcu udało mi się dojść do tego co jest przyczyną niemożności podkręcenia przez niektórych z was nagrywarek GCE-8320B. Przez parę dni zastanawiałem się czy to mogły być skoki napięcia, a może podłączenie napędu ? Ale dzięki odzewowi kilku z was, tych którzy zastosowali się do mojej prośby o wysłanie mi @ z informacjami o podkręceniu, rozwiązałem tą zagadkę.
Sprawa jest prosta, z tego co do tej pory wiem, na naszym polskim rynku znajdują się dwie serie (jeżeli więcej to proszę o e-mail) nagrywarek LG32x jedna z nich oparta jest o chipset SST (Silicon SemiConductors (SST) i te napędy podkręcają się bez problemu przy użyciu metody opisanej w moim artykule, a druga seria oparta jest o układ firmy ATMEL i nie da się jej jak na razie podkręcić przy użyciu tejże metody. W związku z tym mam kilka próśb:
1) jeżeli okaże się że update Twojej nagrywarki się nie powiódł - przy użyciu mojego oprogramowania - czyli masz ATMELa, to: przerwij uruchamianie pliku wsadowego (CTRL+Pause/Break), usuń z dyskietki plik *.bin (około 500kb) potem wpisz [html]<b>mtk X r /m /b bios.bin</b>[/html]
X - podłączenie napędu
i wyślij go do mnie, opisz również jaka to wersja Firmware'u i jaki masz bufor w nagrywarce (jestem ciekaw, czy nie są to te wersje z 2MB buforu)
2) Jeżeli masz nagrywarkę LG 40x (oryginalnie) to proszę sprawdź czy nie jest ona oparta o układ ATMELA (dlaczego powiem później), jeżeli tak to zrób mi dump tak jak opisałem w punkcie 1. i wyślij go do mnie razem z opisem wersji.
3) Rozwiązanie mam nadzieję że wkrótce
Jednego jestem pewien, śledźcie ten wątek, może być ciekawie.