Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.06.2002, 14:14   #7
marr
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.06.2002
marr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Sory za dileja ;-).
Re SoBal2k2: Tak zauważyłem, ale ja wiem dokładnie, że chodzi o litere "B" na końcu oznaczenia. Bios nic tu nie pomoże - moja (była-chyba) nagrywara miała zwalony laser (więc to nie wina biosu). Po prostu na stronie LiteOn'a jest napisane, że biosy wczesnych LiteOn'ów były robione tak, że jeśli płyta według optyki nagrywarki nie spełnia kryteriów do nagrania z żadną prędkością to nagrywara ją "wypluwa". W nowszych biosach jest to rozwiązane inaczej tzn. ileś tam razy mruga zieloną diodą. A tego Sonego udało mi się w pełni odpalić na tym biosie - tylko, że zwalona optyka i wiadomo :-( - leczył mnie serwis. Zanim ją oddałem do serwisu jeszcze troche ją "poprawiłem" :-))) żebym nie musiał się zbytnio tłumaczyć - powiedziałem tylko, że odpaliłem kompa i... po prostu zdechła :-))). Mam w związku z tym do Ciebie pytanko, bo gdzieśtam (chyba) żuciło mi się w oczy, że masz LG-ka 8240b bo... w serwisie "na czas naprawy" dostałem właśnie taką "nówke" i rozważam zostanie przy niej - więc według Ciebie co lepsze: Naprawiany LiteOn czy nówka LG (być może nie uda im się wyrobić z terminem a wtedy to leczy mnie zwrot kasy i nówka oryginalnego LiteOn'a :-))).

Re Maczeek: Jak to sprawdzić - hmmm... :-)))
Rzuć okiem na DOKŁADNE oznaczeni swojego modelu Ax gdzie "x":
1=LiteOn
2=AOpen,
a samo "A" bez cyferek "=Sony". Czyli generalnie polecam nagrywarki z samym A :-))). Możesz to sprawdzić w menedżeże urządzeń. Jeśli masz A1 i masz ochote przerobić ją na "dobrego" LiteOn'a (a jest to łatwe, proste i przyjemne) to zostaw mi mejla - wyśle ci potrzebne pliki i instrukcje. Problem jest moim zdaniem taki, że LiteOn sprzedaje buble z taśmy produkcyjnej Sonemu i innym dziwnym firmom (a sam zostawia sobie i sprzedaje najlepsze egzemplarze, żeby nie psuć IMAGu). Nie ma to jak przedsiębiorczość ;-).
marr jest offline