19.12.2004, 15:42
|
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
|
widziałem, że coś takiego jest...szukałem i znalazłem...
Cytat:
Na potrzeby zapisywalnych płyt DVD opracowano również ulepszony sposób prowadzenia lasera nagrywającego po powierzchni czystych dysków. Podstawowa idea nie uległa co prawda zmianie i każdy pusty nośnik DVD zawiera fabrycznie wytłoczoną ścieżkę prowadzącą, lecz gdy przyjrzymy się bliżej sposobowi jej "falowania", dostrzeżemy pewne znaczące różnice dzielące nośniki kompaktowe i krążki DVD. Co więcej, to właśnie sposób tłoczenia spirali stanowi jeden z podstawowych elementów odróżniających konkurencyjne standardy DVD-R/RW i DVD+R/RW.
"Plusy" zawierają zawsze rowek, którego zafalowania mają dużą częstotliwość i niosą w sobie informacje o adresie każdego sektora na płycie. W efekcie nagrywarka jest w stanie dokładnie odszukać dowolny obszar nośnika jeszcze przed jego nagraniem. W systemie DVD-R/RW rola ścieżki prowadzącej jest znacznie mniejsza. Pozwala ona ogniskować laser w odpowiednim miejscu i służy do generacji sygnałów zegarowych umożliwiających m.in. synchronizację obrotów płyty, lecz nie niesie w sobie pełnej informacji o adresach sektorów. Zamiast tego w pewnej odległości od siebie umieszczane są tzw. pre-pity, czyli wytłoczenia przegradzające ciągnący się rowek na krótsze fragmenty. Niestety, technika ta pozwala na adresowanie tylko całych bloków, a nie pojedynczych sektorów, jak ma to miejsce w przypadku urządzeń DVD+RW.[...]
|
|
|
|