mógł bym rozpocząć kiedy byłem... eew
tak na poważnie to nagrywarkę 1 szą miałem - żeby nie skłamać ... w 98 roku (chyba +- tu mogę się mylić)
Był to napęd SCSI bodajże NEC albo Philips

. Mam jeszcze kilka lub naście płyt (nośniki produkcji Verbatim) wszystkie działają!!
Tu kolega wspomniał o przechowywaniu i ma świętą rację !! przechowywanie jest nader istotne. Żadnych płyt luzem (chyba,że te są na śmieci - nagrane nie to co chciałem

).
Teraz może taka dygresja ale powiem jako ciekawostkę , odkąd kupiłem napęd CDRW CRX210E1 to bijcie zabijcie / wieżcie lub nie ale nagrywa mi na wszystkim co wepchnę (płyty chodnikowej nie wkładał bym

), płyt zniszczonych CDRW = 0 od 2 lat przy tym napędzie , fakt faktem tak tandetnego ści* jak hawk czy inne nie kupuję jako media cd ... (zapis głównie dokumentów i dużych plików video) **wynik ten dotyczy płyt zniszczonych z winy napędu ( czyli 0 ) a nie moich mylnych decyzji (np chciałem plik `A` a nagrałem plik `B` )
============
około 6 lat +-