I jeszcze jedno Ciapek
Tutaj na forum możemy Ci podpowiedzieć kilka rzeczy, ale i tak cały czas będą to tylko nasze opinie, w jakiś sposób ukształtowane na podstawie własnych doświadczeń i opinii. Możesz je brać pod uwagę, ale nie powinieneś całkowicie zdawać się na nie przy ostatecznej opinii. Bo tak naprawdę tylko Ty sam wiesz czego mniej więcej oczekujesz i co mogłoby spełnić te oczekiwania.
Do wyboru jak widzę podchodzisz poważnie, i bardzo dobrze. Sam wiesz, jak długo ja zastanawiałem się nad podobnym wyborem. Ale dzięki temu dokładnie poznałem wszystkie oferty, różnego rodzaju kruczki, ale też promocje, z których warto skorzystać. I dzięki temu dość dobrze orientuję się teraz w ofercie na rynku i nie mam juz wątpliwości, co bym wybrał.
Tobie proponuję jeszcze jedno - przejrzyj raz jeszcze strony internetowe operatorów. Wybierz oferty, które w ogóle możesz wziąć pod uwagę pod względem finansowym i porównaj je ze sobą. A jeśli będziesz miał jakieś wątpliwości, a takie zawsze się pojawiają, to wyjaśnij je już w jakimś kompetentnym punkcie. To zawsze jest lepsze niż pójście tam i pozwolenie im na przedstawienie oferty. Bo, że robią to bardzo różnie, już nie raz miałem okazję się przekonać.
Od siebie dodam jeszcze tylko, że teraz oferty każdego operatora są naprawdę porównywalne. Dlatego przy podejmowaniu decyzji najrozsądniej będzie wziąć pod uwagę trzy rzeczy:
1) Ilość znajomych w danej sieci (w IDEI na przykład rozmowa w sieci kosztuje około 30 groszy za minutę)
2) Dostępność telefonów - to jest według mnie teraz podstawowa różnica pomiędzy operatorami - np. Siemens CX65 jest w świetnej cenie w IDEI, ale na przykład Motoroli E398 nie można dostać poza Erą. Z innymi modelami jest podobnie.
3) Sympatia do marki :-) Niby bez sensu, ale ja na przykład przez dłuższy czas miałem jakiś sentyment do ERY, który sprawił, że mimo iż konkurencji proponowali o wiele lepsze warunki, ja czekałem mając nadzieję, że Era w końcu za nimi podąży. Rozczarowałem się, ale nie zmienia to faktu, że zapewne podpisując umowę z Erą czyłbym się na pewno lepiej niż gdybym zrobił to np. z Plusem.