Cytat:
majonez (21-06-2002 10:02):
oj ehh hmmm
fantomas troche ci sie pomerdalo to wszystko
w nero cdspeed masz tak zaznaczone zeby pokazac ze to TYLKO symulacja i ze plyta nie zostanie zniszczona - bo rownie dobrze moglo by tej opcji nie wyswietlac
ta symulacja sprawdza pojemnosc pustej plyty oraz podaje o ole mozesz ja w miare bezpiecznie nadpalic
|
Ależ Majonezie drogi, właśnie o tę symulację mi chodzi. Programy (Feurio, Nero CD Speed i inne) w moim przypadku przechodzą tę symulację nie wykazując błędów, bez względu na podaną wartość długości płyty, co w praktyce jest bzdurą, bowim na płytę 74min nie da się nagrać 85 min. Nie pisałem przecież, że symuluję zapis konkretnych danych, ale że dokonuję symulacji przy okazji sprawdzenia możliwości nadpalenia płyty. Nagrywarki przy testowaniu pojemności płyty przechodzą w tryb symulacji, nieprawadż?
Cytat:
a jak nagrywasz np w nero i tam masz
- test szybkosci
- symulacja
- zapisz na nosnik
- zamknij plyte
to ta symulacja tutaj sprawdza czy przy probie zapisu tego co tam dales jakis danych czy co tam chcesz i przy danej predkosci nie wystapia bledy
|
To rozumiem dokładnie, co dzieje się dla tej symulacji - sprawdza m.in. czy dane są dostarczane wystarczająco szybko i czy nie wystąpią błędy opróżnienia bufora nagrywarki (tak przy okazji w momencie zaznaczenia opcji burnproof opcja symulacji staje się nieaktywna bez możliwości zmiany - tak jest u mnie w NERO).
Dodam, że gdy próbuję wypalić zbyt dużą ilość danych (np 80min dla płyty 74), to ta symulacja nie wykazuje błędów, zaś nagrywanie wykłada się pod koniec, gdy nośnik się skończy - płyta do śmieci. Więc może jednak to ta sama symulacja, tylko że za pierwszym razem to strumień danych generowany przez program mierzący pojemność, zaś za drugim - konkretne dane wskazane przez użytkownika. Jak myślisz, mam rację czy nie?
Generalnie chodzi mi o odpowiedź na następujące pytanie:
Dlaczego nagrywarka sprawdzając max. pojemność płyty, nie zwraca informacji o błędach, bez względu na zadaną wartość czasu płyty? Dlaczego przechodzi prawidłowo test pojemności płyty, choć jest niemożliwe nagranie takiej ilości danych?