Cytat:
esem napisa***322;(a)
Ostatnio próbowałem mojemu Bratu założyc XP - niestety jego płyta BX440 ma ostatnia aktualizację BIOSu z 1999r, więc się nie udało - problem ACPI.
Zastanawiam się czy:
1. masz problem BIOSu - sorry ale BX to już muzem i nawet jeżeli sądzisz że masz nowy BIOS to tak naprawdę może być tak że ma on tylko nową datę,
2. jest to problem TEAC W540E - nie toleruje on inych CD-ROMów - ja mam ten problem, opisywałem go. Osobiście używam NERO - ale jego użycie oddziałowuje na CD-ROM: z UDMA2 przechodzi najpierw w PIO4 a potem jest niewidoczny pod XP, potem jest też niewidoczny dla DOSa. Pomaga reinstalacja XP, zmiana w obrebie IDE, zmiana taśmy. Ilość ruchów jest ograniczona - XP wszystko pamięta i dalsze zmiany hardwearowe nie dają efektów.
Zastanów się - Twoja odpowiedź jest ważna.
|
1. Wiec tak problem nie wynika ze starosci biosu bo jest z poczatku tego roku a poza tym dobrego producenta - ABIT . Problem moze byc ze sterami do XP , jak pisalem zdaje sie w 1 poscie pod 98 dziala wiec jest ok a XP wariuje .
2. Mam ta nagrywarke z cdekiem , ktorego problem caly czas opisuje i to mam na jednym kanale IDE ( zmiana kanalow czy master/slave) nic nie daje . Problemow ze znikaniem cdeka nie mam , jedyne co znika to tryb UDMA-2 . Jak juz zniknie moze tak chodzic tygodniami dopoki nie wlacze jakiegos programu do nagrywania i okaze sie ze transfer nie dochodzi do 3 MB/s . Po usunieciu kontrolera cdek jest znowu widoczny i mozna mu ustawic UDMA. Zadnych innych skutkow ubocznych w kombinacji XP + w540e + 540e nie zauwazylem ( nagrywarka nie gubi UDMA ).
Mysle ze klarowniej sie nie da tego wyjasnic