Cytat:
esem napisa***322;(a)
Ostatnio próbowałem mojemu Bratu założyc XP - niestety jego płyta BX440 ma ostatnia aktualizację BIOSu z 1999r, więc się nie udało - problem ACPI.
Zastanawiam się czy:
1. masz problem BIOSu - sorry ale BX to już muzem i nawet jeżeli sądzisz że masz nowy BIOS to tak naprawdę może być tak że ma on tylko nową datę,
2. jest to problem TEAC W540E - nie toleruje on inych CD-ROMów - ja mam ten problem, opisywałem go. Osobiście używam NERO - ale jego użycie oddziałowuje na CD-ROM: z UDMA2 przechodzi najpierw w PIO4 a potem jest niewidoczny pod XP, potem jest też niewidoczny dla DOSa. Pomaga reinstalacja XP, zmiana w obrebie IDE, zmiana taśmy. Ilość ruchów jest ograniczona - XP wszystko pamięta i dalsze zmiany hardwearowe nie dają efektów.
Zastanów się - Twoja odpowiedź jest ważna.
|
1. Co do ACPI, BX i XP - u mnie pomogla zmiana biosu (gigabyte 6bxc)
2. Co do wykanczania sie cdromow - zekomo przez nagrywarke W540 - z archiwum XXX :-) (szczerze - to jest prawie niemozliwe !!! - mam w524 i jakis cdrom actima - jakkolwiek to podepne nic sie cdromowi nie dzieje)
3. Na plycie gigabyte'a kt266a maxtor 40 gb actima i teac w524 czasami dma sie nie wlacza (podobnie bylo z win2000). Roznie raz nie ma dma teac raz cdrom. U mnie pomaga po 1. wgranie sterow 4in1 (jest nawet opcja uaktywnij dma). Jesli to nie pomaga, zazwyczaj kombinuje - tj. wlanczam, odpinam przypinam (czasami na wlaczonym xp podpinam zasilanie np. do nagry, wtedy wykrywa sprzet i czesto sie udaje). Tak dlugo "kombvinuje" az w koncu sie wlacza (praktycznie kazda kombinacja po krotkiej walce okazuje sie poprawna (dma)(kt 266a gigabyte 7vtxe+).
Na plycie z 440bx tez bylo mniej wiecej tak samo (sa stery do intelowskich chipsetów - cos Intel Inf ... jakos tak, ale nie wiem czy to pomaga)...
Coz zycze powodzenia...
Pozdr. gaz