Cytat:
|
Napisany przez kasztan417
pierwsz podstawowa zasada "zapomnij o jakichkolwiek wykresach"
|
... hmm, myślę, że te wykresy są bardzo pomocne, dlaczego ?, ponieważ "na ucho" nie słyszę różnicy między mp3 256-320 kbps a oryginałem, a taka analiza pokazuje mi wszystko co stało się z dźwiękiem po kompresji i na co ewentualnie zwracać uwagę
Cytat:
|
a co do stwierdzenia "ja to slysze a ja nie slysze" to testy przeprowadza sie na odpowiednich samplach
|
jak najbardziej wierzę, że tak jest, tylko pomyśl ile czynników musiałbyś spełnić aby naprawdę dokładnie usłyszeć różnicę w jakości (super sprzęt, wyćwiczony słuch, odpowiednie pomieszczenie, odległość od głośników itp.). Przecież nawet obrót głowy od źródła dźwięku powoduje, że dalszym uchem słyszymy ciszej i można by było to zinterpretować jako różnicę. Inna sprawa to ile razy tego typu specjalnie spreparowane dźwięki występują rzeczywiście w tym czego słuchasz oraz jak często tak dokładnie wsłuchujesz się w muzykę. Myślę, że bardzo rzadko. Jeśli jednak ktoś posiada takie dźwięki, które bez problemu można rozpoznać po kompresji z tak dużym bitrate-m nawet na sprzęcie powiedzmy średniej klasy ***8211; to chętnie potestuje ...
Cytat:
|
nie chce mi sie juz nic kompletnie tlumaczyc
bo kazdy i tak wie swoje
|
to prawda ... , ale podyskutować zawsze można
Cytat:
|
ps. a mpc nie jest takie nowe bo to juz w koncu prawie 3 lata
|