Platinum 8x@8 - NEC 3500 AG / FW. 2.18
Paltinum 8x@8 - NEC 3500 AG / FW. 2.18
A teraz cos o samym napędzie. Generalnie wygląda na solidną konstrukcję. Jest dosyć cichy i ma stabilną tackę - co jest miłą odmianą po tych z Lite-On'a. Sprzedawca wydał mi sprzęt na test - miałem nagrywarkę tydzień - oddałem i wymieniłem na Lite-On SOHW 1633S. Napęd był na tyle hałaśliwy że następnego dnia znowu pojechałem do sklepu i wziąłem spowrotem NEC'a.
Jako nagrywarka spisuje się bez zarzutu - nie uszkodziłem jeszcze ani jednej płyty w nim. Przyklęknął na jakims starym CD-RW Ultra Speed marki Dysan - wybaczam. Jako czytnik jest też dobry - płyty które czyta - śmigają. Jest jednak pare płyt których napęd przeczytać nie potrafi - zwraca błędy CRC i odmawia kopiowania - plyty Princo i Gigamaster - o dziwo - byly one odczytywane w innych napedach DVD-RW/DVD-ROM i nawet w stacjonarnym odtwarzaczu Panasonic. Na kilku plytach CD-R pokazal : 0 MB dostepnego miejsca, plyta nagrywalna - lecz nagral ja bez problemu - mianowicie na plytach Platinum (z nosnikiem roznych producentow : Plasmon / Farba-costam) - blad w sumie zaden - bo z nagraniem nie bylo problemu.
Natomiast zdazyla sie plyta CD-R ktora byly przez naped wykrywana jednak eksplorowanie jej zawartosci z poziomu powloki systemowej skutkowalo widokiem pustki - naped potrafil wykonac obraz takiej plyty. Po zamontowaniu w napedzie wirtualnym - to samo - powloka przestala odpowiadac, natomiast na samym koncu - przkonwertowalem obraz na format ISO z uzyciem narzedzia UltraISO i bylo ok - tak bylo tylko na 1 CD.
Dzisiaj znalazlem przypadkiem wielosesyjne DVD-R Gigamaster - naped widzi plyte jako pusta - sa na niej 2 sesje - jedna w formacje ISO/Joliet druga ISO - naped badz soft (Nero 6.3.1.25) odmawiaja zamkniecia plyty. Nie mozna nagrac/zamknac wielosesyjnej plyty w trybie disc-at-once - przy czym nie ma mozliwosci zmiany trybu na inny (pole nieaktywne) - uwazam ze to wina oprogramowiania i mojej nieuwagi.
Dobralem do niego nosnik i bede sie go trzymal - mianowicie Platinum x8 +R (@Ricoh) - testowany powyzej - cena 1.6 PLN/sztuka - dostepny w szpulach 50 i czasem - 25 sztuk.
Co chcialbym w tym napedzie zmienic? to troche usprawnic korekcje bledow. Po swietach - a bycmoze w Nowym Roku - podrzuce znajomemu niejadalne dla mojego NECa plytki i/lub moj egzemplarz. Zobaczymy co z tego bedzie - po testach - odpisze. Narazie zapowiada sie kupno DVD-ROMu - chociaz nie powiem zebym sie specjalnie cieszyl z takiej perspektywy. Nie bardzo tez mam pomysl na ten DVD-ROM - co sprzedawca / serwis / test to inne wyniki. Moje typy - Samsung (aka Toshiba-Samsung), Lite-On (tylko taki ktory nie sypie ryzem po wyjeciu plyty), moze... Toshiba albo Asus - na pewno z 2 letnim okresem gwarancji.