Potrzebuję amplituner (czyli żeby miał radio) i chciałbym aby przydał się też do DVD (mam już odtwarzacz DVD).
Właśnie bardzo spodobał mi się z wyglądu taki amplituner za ~500 zł na Allagro: SONY STR-D515 (
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37916965 ).
Z tym że on ma tylko DolbySurround. W związku z tym mam pytania:
1) Czy dolby surround może być w jakiś sposób przydatne dla odtwarzania DVD? Bo ten wzmacniacz mi się podoba ale nie chciałbym przez pomyłkę kupić jakiegoś archaicznego modelu
2) W opisach amplitunerów piszą : Dolby True Surround, Dolby Digital, Dolby Pro - Logic. Jaka jest kolejność od najgorszego do najlepszego ? Jaki warto kupić. Chodzi mi o to żeby nie kupować najlepszego Dolby jeśli płytki są zakodowane akurat w jakimś zupełnie innym standardzie dolby ?
2) W jakim formacie dźwiękowym najczęściej można spotkać filmy DVD w tym gazetówki. Bo ja się na tym nie znam. Chodzi mi o odniesienie do tych systemów dolby które wymieniłem w pytaniu 2.
Nawiasem mówiąc chciałbym trochę zaoszczędzić na tym zakupie amplitunera ale jednak aby to był świadomy zakup.
Pozdrawiam,
MB
P.S. 1 Mój odtwarzacz DVD ma tylko dekoder na dwa wyjścia - cinche, oraz wyjście coaxial i optical
P.S. 2 Może to nie jest najlepsze forum na moje pytanie, ale nie znalazłem odpowiedniejszego.