no nie wiem, czy wogóle jest odpowiednie forum.. może najpierw na temat dźwięku coś byś poczytał, bo płytki nie są zagodowane w standardach dolby.. w ogóle, to strasznie dziwne.. już nie tylko lamerskie, bo do tego każdy ma prawo, ale dziwne pytanie.. bo z tego co przeczytałem, to wydaje mi się, że się kompletnie na tym nie znasz, ale chciałeś prawić inne wrażenie.. ale co tam.. postaram ci się odpowiedzieć

więc dolby6 surround przydaje się do odtwarzania dvd, ponieważ w większości filmy są nagrywane w dolby.. ale żeby to dolby odtworzyć, to potrzebujesz 5 głośników i subwoofer'a.. wtedy jest tzw. dolby 5.1.. a chodzi w tym o to, że kiedy naprzykład masz start samolotu, i widzisz go bokiem, a później odlatuje do tyłu to:
przy stereo usłyszałbyś, że jest pio prawej lub lewej stronie.. a w przypadku dolby dwa głośniki są z tyłu, a trzy z przodu.. (subwoofer odpowiada za basy

) więc samolot będziesz słyszał lecący z przodu.. później jakby trochę na lewo.. a na końcu z tyłu.. dokładnie tak jak widzisz to na ekranie

a czy jest to dobry sprzęt, to niech się wypowiada kto inny, bo ja jak dla mnie już sama nazwa sony jest zniechęcająca.. jak dla mnie "Pioneer rulez.. only"