Dyskusja: Plextor PX-716A\SA
Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.12.2004, 14:47   #336
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez AndrejK
Witam panowie jestem nowy na forum ale czyteam je od 2 miesiecy. Sam zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki. I jak narazie to nie ma takiej na której w 100% można polegać.
Zastanawia mie tylko dlaczego wszyscy się podniecają tym plexem?
Nie wszyscy - ja sie na przyklad nie podniecam, sid tez sie chyba nie podnieca bo tu wogole nie zaglada, wiec nie wszyscy ...

Cytat:
Napisany przez AndrejK
Jak slawek testował Benka to wszyscy mu nie wierzyli i sie naśmiewali, ze to lipa i te programy oszykują.
A pleXtor to super sprzęt z najlepszym oprogramowaniem!
W przypadku Qscana benq powod byl prosty:
Najpierw slawek tumaczyl ze TE ma wplyw na PI - potwierdzilo sie raz potem 3 razy nie.
No to sie potem "okazalo" ze jednak TE ma wplyw na powstawanie bledow Jitter - potwierdzilo sie raz potem 3 razy nie.
No to potem sie okazalo ze jest jeszcze "100 innych parametrow" ktorych oczywiscie nie jestesmy w stanie zmierzyc i to wlasnie na nie przekladaja sie wyniki TE, no to niestety jak sprowadzamy dyskusje do takiego stwierdzenia, to jedyne co pozostaje zrobic to z dalszej dyskusji zrezygnowac.
Takze wyniki Qscana w jakis 80% byly kompletnie chybione.

Qscan Plextora. Bylo tych testow kilka i stweirdzam ze tez to narzedzie nie daje wiarygodnych wynikow bo przyklad zostal juz wskazany (pisalem o tym we wczesniejszych postach). Test na bledy PIE/POE/POF oraz test na bledy PIF wykonywane na plexie sa uznane obecnie jako wyznacznik jakosci nagranej plyty (i nie my tak sobie wymyslelismy, tylko osoby dokonujace testow na cdrinfo.com i cdfreaks.com). Bardzo ciekawi mnie jeszcze ten test Land/Pit uwazam ze powinnismy poswieci mu wiecej uwagi, bo moze to wlasnie on ma bezposrednie i scisle przelozenie na kompatybilonosc nosnikow i jakosc odtwarzania w wolnostojacych czytnikach DVD.

Druga sprawa to jakosc nagrywania. Jezeli przyjmiemy zalozenie ze Nero daje wiarygodne wyniki (do czego podchodze z dystansem, ale nie wykluczam mozliwosci ze stare cyrki w stylu - zmiana BIOSu = bledy PI 1000 razy nizsze, z nowymi wersjami staly sie historia), to mozemy uznac ze Benq pali lepiej niz Plex 716A. Z porownywaniem do Benq do NECa bylbym jednak ostrozny.

W kazdym razie sprawa wyglada tak - benq to dobra nagrywarka ze skopanym softem mierzacym TE/FE, plex to niezla nagrywarka w zasadzie tez ze zwalonym softem mierzacym TE/FE (choc tutaj jeszcze za malo zrobilismy zeby moc jednoznacznie stwierdzic), ale za to z gama inntch ciekawych softow diagnostycznych.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
A Turboni w taki sam sposób testuje nagrywarkę i tak samo sprawdza płyty i zmniejsza dopuszczalne prędkości. Ale pewnie to w porządku i tak trzeba bo to nagrywarka za 600 a nie jakieś badziewie za 200 z kawałkiem.
Nie testuje w ten sam sposob - roznice zostaly wczesniej omowione. Zreszta Turboni podejmuje dyskusje z przytaczajacymi konkretne argumenty, a nie wysuwa dogmat: "tak jest, bo tak", a jak pojawiaja sie argumenty podwazajace teze to je omija.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
Panowie dlaczego nie zachowyjecie sie w taki sam sposób jak w przypadku tamtych testów?
Pewnie dlatego, że sie podniecacie tym że to sprzet za 600.
Ja nie wiem co jest dobre.
Wisi mi to ile Plex kosztuje, nawet wiecej jestem wrecz sceptykiem jezeli chodzi o produkty tej marki.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
Testowałem Liteon'y, NEC 'i, Samsungi a LG kijem nawet nie dotchne, ale wszystkie mają swoje + i -.
Dlaczego podchodzisz z takimi emocjami do LG ?? Uprzedzajac zarzut - nigdy nie mialem LG i nie mam z ta marka nic wspolnego, ale wiem z relacji posiadaczy sprzetu LG oraz z testow, ze to niezly sprzet, choc nie idealny.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
Szkoda że Sławek podchodził do testów z takimi emocjami ale te testy były identyczne jak robi Turboni.
A gdzie w tescie Turboniego widzisz emocje ?? Ja tu widze suchy test, czyli tak jak to powinno wygladac.

Cytat:
Napisany przez AndrejK
A dla mnie oprogramowanie w Plexsie i w BenQ działa podobnie jak i nagrywarki więc
jest tylko duuża różnica w cenie.
No dla mnie miedzy tym oprogramowaniem jest przepasc. Zobacz ze Benq moze jedynie sprawdzic bledy TE i FE i to jeszcze w wiekszosci przypadkow mija sie z prawda, a w Plexie gama testow jest znacznie bogatsza, poza tym mamy tutaj do dyspozycji test PIE POE POF oraz test PIF ktore sa uznane za najbardziej wiarygodne z dostepnych obecnie na rynku. Rowniez jak pisalem oplaca sie blizej przyjrzec testowi Land/Pit ktory moim zdaniem jest bardzo fajny i jezeli daje prawidlowe wyniki moze byc niesamowicie praktyczny w polaczeniu z PIE POE POF oraz z testem PIF.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post