Cytat:
Napisany przez AndrejK
Witam panowie jestem nowy na forum ale czyteam je od 2 miesiecy. Sam zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki. I jak narazie to nie ma takiej na której w 100% można polegać.
Zastanawia mie tylko dlaczego wszyscy się podniecają tym plexem?
|
Nie wszyscy - ja sie na przyklad nie podniecam, sid tez sie chyba nie podnieca bo tu wogole nie zaglada, wiec nie wszyscy ...
Cytat:
Napisany przez AndrejK
Jak slawek testował Benka to wszyscy mu nie wierzyli i sie naśmiewali, ze to lipa i te programy oszykują.
A pleXtor to super sprzęt z najlepszym oprogramowaniem!
|
W przypadku Qscana benq powod byl prosty:
Najpierw slawek tumaczyl ze TE ma wplyw na PI - potwierdzilo sie raz potem 3 razy nie.
No to sie potem "okazalo" ze jednak TE ma wplyw na powstawanie bledow Jitter - potwierdzilo sie raz potem 3 razy nie.
No to potem sie okazalo ze jest jeszcze "100 innych parametrow" ktorych oczywiscie nie jestesmy w stanie zmierzyc i to wlasnie na nie przekladaja sie wyniki TE, no to niestety jak sprowadzamy dyskusje do takiego stwierdzenia, to jedyne co pozostaje zrobic to z dalszej dyskusji zrezygnowac.
Takze wyniki Qscana w jakis 80% byly kompletnie chybione.
Qscan Plextora. Bylo tych testow kilka i stweirdzam ze tez to narzedzie nie daje wiarygodnych wynikow bo przyklad zostal juz wskazany (pisalem o tym we wczesniejszych postach). Test na bledy PIE/POE/POF oraz test na bledy PIF wykonywane na plexie sa uznane obecnie jako wyznacznik jakosci nagranej plyty (i nie my tak sobie wymyslelismy, tylko osoby dokonujace testow na cdrinfo.com i cdfreaks.com). Bardzo ciekawi mnie jeszcze ten test Land/Pit uwazam ze powinnismy poswieci mu wiecej uwagi, bo moze to wlasnie on ma bezposrednie i scisle przelozenie na kompatybilonosc nosnikow i jakosc odtwarzania w wolnostojacych czytnikach DVD.
Druga sprawa to jakosc nagrywania. Jezeli przyjmiemy zalozenie ze Nero daje wiarygodne wyniki (do czego podchodze z dystansem, ale nie wykluczam mozliwosci ze stare cyrki w stylu - zmiana BIOSu = bledy PI 1000 razy nizsze, z nowymi wersjami staly sie historia), to mozemy uznac ze Benq pali lepiej niz Plex 716A. Z porownywaniem do Benq do NECa bylbym jednak ostrozny.
W kazdym razie sprawa wyglada tak - benq to dobra nagrywarka ze skopanym softem mierzacym TE/FE, plex to niezla nagrywarka w zasadzie tez ze zwalonym softem mierzacym TE/FE (choc tutaj jeszcze za malo zrobilismy zeby moc jednoznacznie stwierdzic), ale za to z gama inntch ciekawych softow diagnostycznych.
Cytat:
Napisany przez AndrejK
A Turboni w taki sam sposób testuje nagrywarkę i tak samo sprawdza płyty i zmniejsza dopuszczalne prędkości. Ale pewnie to w porządku i tak trzeba bo to nagrywarka za 600 a nie jakieś badziewie za 200 z kawałkiem.
|
Nie testuje w ten sam sposob - roznice zostaly wczesniej omowione. Zreszta Turboni podejmuje dyskusje z przytaczajacymi konkretne argumenty, a nie wysuwa dogmat: "tak jest, bo tak", a jak pojawiaja sie argumenty podwazajace teze to je omija.
Cytat:
Napisany przez AndrejK
Panowie dlaczego nie zachowyjecie sie w taki sam sposób jak w przypadku tamtych testów?
Pewnie dlatego, że sie podniecacie tym że to sprzet za 600.
Ja nie wiem co jest dobre.
|
Wisi mi to ile Plex kosztuje, nawet wiecej jestem wrecz sceptykiem jezeli chodzi o produkty tej marki.
Cytat:
Napisany przez AndrejK
Testowałem Liteon'y, NEC 'i, Samsungi a LG kijem nawet nie dotchne, ale wszystkie mają swoje + i -.
|
Dlaczego podchodzisz z takimi emocjami do LG ?? Uprzedzajac zarzut - nigdy nie mialem LG i nie mam z ta marka nic wspolnego, ale wiem z relacji posiadaczy sprzetu LG oraz z testow, ze to niezly sprzet, choc nie idealny.
Cytat:
Napisany przez AndrejK
Szkoda że Sławek podchodził do testów z takimi emocjami ale te testy były identyczne jak robi Turboni.
|
A gdzie w tescie Turboniego widzisz emocje ?? Ja tu widze suchy test, czyli tak jak to powinno wygladac.
Cytat:
Napisany przez AndrejK
A dla mnie oprogramowanie w Plexsie i w BenQ działa podobnie jak i nagrywarki więc
jest tylko duuża różnica w cenie.
|
No dla mnie miedzy tym oprogramowaniem jest przepasc. Zobacz ze Benq moze jedynie sprawdzic bledy TE i FE i to jeszcze w wiekszosci przypadkow mija sie z prawda, a w Plexie gama testow jest znacznie bogatsza, poza tym mamy tutaj do dyspozycji test PIE POE POF oraz test PIF ktore sa uznane za najbardziej wiarygodne z dostepnych obecnie na rynku. Rowniez jak pisalem oplaca sie blizej przyjrzec testowi Land/Pit ktory moim zdaniem jest bardzo fajny i jezeli daje prawidlowe wyniki moze byc niesamowicie praktyczny w polaczeniu z PIE POE POF oraz z testem PIF.