No pięknie, poczytałem i jak wielu mi podobnych się pogubiłem... Popatrzyłem trochę na allegro, zajrzałem też na stronę chiplab. Dowiaduję się w sumie że w miarę dobrą inwestycją jest NEC 3500A, no ale nie wiem jak będzie sobie radził z odczytem płyt zabezpieczonych (wyczytałem że LiteOn pod tym względem jest lepszy). Ważne dla mnie jest przede wszystkim nagrywanie plików .bin/.cue i archiwizacja danych (mp3, zdjęcia, dokumenty, filmy itp.), oraz wcześniej wspomniany odczyt płyt zabezpieczonych (to w mniejszym stopniu). No i zacząłem się wachać... LiteOn może byłby dobry ale słyszałem opinie że jest awaryjny. I oczywiście na allegro znalazłem nagrywarkę BenQ
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38445151 . Bardzo proszę o jakąś radę, nie chcę nagrywarki o jakichś super możliwościach, oby tylko spełniała ww. warunki i żeby nie trzeba jej było zanosić co 3 miesiące do serwisu... Zaznaczam że planuję zakup nagrywarki do 300 zł więc nie piszcie mi "kup NECa 3520", no chyba że ktoś ma cynk o ew. spadku cen.