Witam
Otóż chciałbym prosić o opinię osoby podkręcające Bartona 2500+, zresztą jak i innych maniakalnych o/c
Wprowadzenie :
Kupiłem kilka dni temu w końcu porządne pamięci - Geil DDR400 Ultra (2x256MB, DualDDR, CL2) z zamiarem puszczenia systemu 2500+@3200+ & DDR400 MHz. Wcześniej już odpalałem procka na 3200+ ale była kicha bo pamięci miałem DDR333 OEM i działały asynchronicznie czyli bardzo marnie. Mimo to wszystko wydawało się OK., nie robiąc dodatkowych testów stwierdziłem, że wszystko będzie działać. Po zamontowaniu nowych pamięci, przełączam w biosie na 3200+ (11x200), zwiększam asekuracyjnie napięcie do 1,7 V i odpalam sprzęt (płyta Abit NF7-S). Chwila radości a potem zwiecha

- błąd STOP 0x0000008e ***8211; czyli niby pamięć. Coś nie za bardzo mi się chciało wierzyć, że to pamięć

ale nic, zmieniam w biosie timings-y z 2-6-3-3 na 2-8-4-4, tak aby już na pewno działało. Odpalam sprzęt, chwila działania i znowu niebieski screen

(temperatura procka nie przekraczała nawet 45 stopni). Tym razem różne błędy, których już nie zapamiętałem. W końcu zwiększyłem napięcie do 1,75 V i sprzęt zaczął działać

. Nawet przełączenie pamięci na normalne ustawienia nie spowodowały utraty stabilności, choć bezpieczniej w tym przypadku jest chyba zostawić 2-8-4-4. Temperatura w normie czyli wszystko OK. Pocieszyłem się jak dziecko przez jakieś 2 godzinki, w tym czasie komputer przeszedł pozytywnie test 3D Marka 2001 oraz mój własny test godzinnego kodowania w TMPGEnc. Wszystko wygląda cacy.
Ostateczna rozgrywka:
Nadszedł jednak czas na Prime95 ***8211; Torture test ***8211; Blend. Cóż, na teście drugim wyleciał fatal error

Zwiększanie napięcia aż do 1,85 V nic nie dało. Cały czas test nr 2 poza zasięgiem. Temperatura CPU nie przekracza 55 stopni. Po wielu próbach doszedłem do pierwszego stabilnego przejścia testu 2 ***8211; jest to ustawienie 11*190 - 2090 MHz (jakiś Barton 2800+). Ostatecznie zmniejszyłem jeszcze do 11*186 ***8211; 2046 MHz (tak dla stabilności). Generalnie nie jest źle choć spodziewałem się trochę więcej ...
I tutaj mam kilka pytań :
- czy osoby z ustawieniem 2500+@3200+ mogą się wypowiedzieć czy ich procek przechodzi testy Prime-a 95,
- jakie jest wasze zdanie na temat tych testów, czytałem w sieci, że sprzęt, w którym Prime wyłapuje błędy chodzi miesiące bez zawieszania, a użytkownicy to ignorują,
- co jeszcze można zrobić aby zwiększyć stabilność systemu , słyszałem, że można zwiększyć zasilanie mostka północnego ale ponieważ nie znam maksymalnego napięcia nforca2 ultra 400 to nic nie robię bo może być

, może ktoś już tego próbował z dobrym skutkiem , dodam jeszcze, że zarówno obudowę i procesor mam dobrze chłodzone, zasilacz też raczej jest lepszy (pełna konfiguracja w moim profilu)
Będę wdzięczny za opinie i sugestie ...
Na koniec napiszę, że czasem widzę na forum osoby, które jak wynika z opisu podkręcają sprzęt o niesamowite wartości 400,500 i więcej MHz, ciekawe jak ma się to do rzeczywistej stabilności
Pozdrowionka