Cytat:
Napisany przez Wawelski
Mój XP-M 2500+ przechodzi godzinkę prime95 torture przy ustawieniach:
12,5x200@1,775V mem 8332,5
12,5x180@1,575V (niższego napięcia płyta nie potrafi zapodać) mem 8332 (przy wyższym taktowaniu nie wytrzumują takich timingów).
|
Fajny ten Barton Mobile ... godzina Prim-a to dobry wynik, mi przy 11x200@1,75V sypał się po około 10 minutach. Co dziwne przy zmniejszaniu FSB aż do wspomnianego progu 190 nie było w tej kwestii większych zmian, dziwne, normalnie archiwum X

.
Właściwie to tak teraz mi wpadło do głowy

, że problemy te mogą wynikać z lekkiego nadkruszenia rdzenia na moim procku, jest ono minimalne, ledwo zauważalne, na samym narożniku, ale zawsze to może być to, choć wcale nie musi.
Cytat:
Napisany przez Wawelski
Update.
To nie są niesamowite wartości.
Mam jeszcze w innym kompie (w tej chwili 12x133@1.3V) AXP 1700+ który u mnie kręcił się do 196*12,5@1,75V mem 8332,5 (2466MHz) - czyli 1 GHz i prime 95 stabilny.
|
I to jest dopiero coś
Cytat:
Napisany przez Wawelski
Update2.
Sprawdź stabilność napięć i temperatury NB i SB (nie systemu - tu musisz użyć zewnętrznego czujnika, bo NF2 nie ma wbudowanego). Popraw chłodzenie MOSFETów.
|
Chłodzenie MOSFET-ów to dobry pomysł, pewnie niedługo to zrobię, co do mostków to aktualnie NB mam chłodzony Zalman-em niebieskim (NB47J) a SB żółtym (NB32J) i raczej się nie przegrzewają, gdyż na dotyk są niezbyt ciepłe nawet po długiej pracy. Co do sprawdzenia ich napięć to nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać, ale nie sądzę aby zasilacz nie wyrabiał.
Pozostaje mi jeszcze próba z Chipset Voltage (ale muszę się najpierw doszkolić w tej kwestii) no i może zimniejsze MOSFET-y coś ze sobą przyniosą.
Dzięki za odzew

.