Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.01.2005, 05:29   #14
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Witam

Udało mi się znaleźć najsłabsze ogniwo i rozwiązać problem . Problem nie tkwił w płycie ani procku , za to w pamięciach !!!. Ponieważ nie brałem pod uwagę, iż pamięci te na fabrycznych ustawieniach mogą nie dawać rady to trochę się jeszcze namęczyłem, aż rozwiązałem zagadkę niestabilności (niezły ze mnie Colombo haha ). Stawiałem na procka, gdyż wydawało mi się, że komputer po zwiększeniu jego zasilania działał trochę stabilniej (generalnie rzeczywiście trochę tak, choćby przejście 3D Marka), ale to było tylko złudzenie, gdyż Prime i tak go sypał prawie na samym starcie.

Otóż znalazłem dwa rozwiązania całego problemu, pierwsze (gorsze) to zmiana CL z 2 na 2,5 (do tej pory zmieniałem pozostałe wartości ale to nie wiele dawało), drugie (lepsze) to zwiększenie napięcia z 2,6 do 2,8V (i tak teraz mam). Po tej zmianie komp ciągnął dzisiaj (właściwie wczoraj) Prime-a przez prawie 6 godzin bez błędów na ustawieniu dla CPU, uwaga : 11x200 i 1,675V !.

Naprawdę do tej pory nie mogę uwierzyć, że to pamięci ale widać z tego, że i Geil może "nie wyrabiać". Sprawę wyłuszczyłem na forum eXtremeMem, stronie importera pamięci Geil do Polski (www.geil.pl). Ciekawe co odpowiedzą ?.

Tym samym sposobem dołączam do "sekty" 2500+@3200+

Pozdrowionka

Edit :
dodaje wyniki, jest OK
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-wyniki.gif  

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 05.01.2005 o godz. 11:49
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post