Otóż mam kolejny problem........
Moja konfiguracja kompa to:
Płyta Główna : Atrend [ATC-6240M] 1xAGP, 5xPCI, 2xISA, 4xDIMM
Procesor : Celeron 433 Mhz [SLOT 1]
RAM : 128 MB DIMM + 64 MB DIMM = 192 MB DIMM
HDD : Fujitsu 20 GB ULTRA ATA 33 [5400 rpm]
FDD : 1.44 MB
CD-ROM : TEAC 40x
Nagrywarka : LiteOn LTR-32125W [32x12x40]
K. Graficzna : Riva TNT 2 M64 32 MB [AGP]
K. Muzyczna : Sound Blaster 128 PCI
Modem : 33.6 ISA
Oprogramowanie : Windows 98, Nero Burning ROM 5.5.8.2. PL
I teraz tak: na pierwszej tasiemce podłączony mam CD-ROM [slave] i główny twardy [master], a na drugiej mam podłączoną nagrywarkę i kieszeń, w której obecnie nie ma żadnego twardego. Chociaż ostatnio to w ogóle ją odłączyłem.
A teraz pytanie: dlaczego jak nagrywam prędkością 24x to po 2 minutach bufor odczytu nagle mi maleje, a jak mi całkiem zmaleje to wtedy maleje bufor nagrywarki. Oczywiście tak nagrana płytka się nie kopie, bo jak wiesz LiteOny mają technologię SMART BURN. Więc gdy bufor nagrywarki jest pusty to ona chwilkę czka aż się zapełni i dopiero wtedy znowu zaczyna nagrywać. Jednak co mi po szybkiej nagrywarce jak nawet nie mogę skorzystać z jej możliwości. Dla porównania wypalenie płytki przy prędkości 16x trwa coś +/- 4 minuty, natomiast 24x coś około 6 minut. No wiesz, to jest dziwne. Wiem, że z większą prędkością czas nagrywania jakoś maleje. To dlaczego u mnie są takie dziwne rzeczy
Acha, na koniec mam takie jedno pytanko. Otóż czy nagranie płytki przy prędkości 32x może spowodować, że niektóre CDROMy mogą jej nie czytać lub odczytywać wolniej
proszę o kontakt mejlowy.........
karolluz@o2.pl