Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.01.2005, 20:37   #1
kaszana
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.01.2004
kaszana w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVD-ROM nie widzi wypalonych DVD-R i DVD+

Pozwoliłem sobie stworzyć ten post, bo najzwyczajniej w świecie nie znalazłem na mój problem rozwiązania. Zaraz mnie obrzucą tekstami o przycisku szukaj itp. Tak więc proszę bardzo, jeśli to możliwe - o podpowiedzi (nie domysły), jak rozwiązać ów problem.

Mam od 3 stycznia 05 neca 3500A, kupiłem płytkę TDK +DVD (x16- wiem: po co taką szybką). Sciągnąłem CDBurnerXP Pro 3, bo w necie są o nim opisy typu: "...kolejna wersja świetnego programu...". Zainstalowałem i wybrałem predkość x 8,1 - czy jakoś tak, (prędkości zapisu są w nim jakieś dziwne: 2,1 4,2 itp, wszystko po przecinku), zaznaczam zamknij płytkę, sprawdz poprawność zapisu i wypalam.

Pokazuje wszystko OK, więc czas na testy na moim DVD-ROMIE (LG DRD8160B). I tu dupa blada. 2-3 razy zakręcił coś tam i nie widzi płyty.

Sprawdzam w Nero Info Tool mój napęd: nie czyta DVD+R DVD-R i owszem. Trudno moja wina. Idę do sklepu i kupuję Verbatima -DVD (x4). Naczytałem się, że niby najlepiej kupować minusy - mniej kłopotów przy odczycie na innych napędach. Nagrywam jak wyżej (tylko wolniej x4,1 - dziwne, że nagrywanie trwa tyle samo co na x8 TDK - 24 min) wkładam do DVD-ROMu i to samo

Oczywiście na nagrywarce neca czyta jak trzeba, ale chyba cuś jest nie tak.

Myśle sobie pewnie trzeba będzie firmware zmienić w lg (he, tylko jak to się robi? Straszą, że napęd szlag trafi jak coś spiepszę, więc na razie mam ściągnięte jakieś pliki: -105955759DRD-8160b101(E).exe ale tego nie ruszam bo jeszcze komputer mi wybuchnie ^_^

Tak więc mógłby mi ktoś poradzić co zrobić aby w końcu jakaś płytka została odczytana na DVD-ROMie. Bardzo proszę! Może inny program? Czytałem coś o book typie, że niby 100% na wszystkich napędach pójdzie itp. rewelacje, ale gdzie to i jak się ustawia, to ja nie wiem.

Z poważaniem
Kaszana
kaszana jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online