Niestety nie piszesz jakie masz zainstalowane sterowniki kontrolera dyskowego. Jeżeli jest to BUS Master to CD Speed nie będzie działał prawidłowo - taki urok. Możesz w takiej sytuacji usunąć sterowniki VIA i zainstalować standardowe sterowniki dostarczane z systemem operacyjnym lub ich upgrade ze strony Microsoftu (zakładam że system to Windows). Niestety zabieg tem może spowodować wolniejsze działanie dysku twardego (sam taki problem miałem) lub inne komplikacje. Tak się składa iż płyty opartę na chipsetach VIA (mostki) najlepiej chodzą na swoich oryginalnych sterach.
Jeżeli masz sytuacje odwrotną, czyli pracujesz na standardowych sterownikach i masz kłopoty, no to jak wynika z opisu wyżej po instalacji sterów VIA możesz mieć sytacje iż CD Speed nie wykona żadnego testu (ja mam taką samą sytuacje - pracuje na sterach VIA). Mozesz próbować uaktualniać standardowe sterowniki kontrolera, ale musisz wtedy obserwować zachowanie dysku twardego który mam nadzieje nie jest podpięty na tej samej taśmie z napędem CD-ROM lub nagrywarką.
Sprawdź czy masz zainstalowane aktualne sterowniki ASPI
|