Kostianek, chyba zgubiłeś główny wątek postu którym było kopia zapasowa
Co do nagrywarek - opieranie się na opiniach użytkowników przypamina rozważania o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy --- forum pełne jest postów typu "Nagrywarka X czy nagrywarka Y" i dziesiątek wypowiedzi w obie strony...
Co do chipa --- nie wiem co dadzą testy "do SD 2.9" gdy gra jest zabezpieczona SD3.30.xx, to zupełnie inna bajka. Moim zdaniem testy chipa są zawsze nieco w tyle, podobnie jak "ostatnie" wersje programów na ich płytkach, ale zgoda - przeczytam bo przyznaję, że mi umknęło. O mitycznej "trzyowieczkowej" Toshibie pierwszy raz wspomniał w swym poście guru SidtheRat jakiś czas temu. Załączony przez Ciebie plik to typowe dla chipa wykresy power/econo, nie zawierające informacji o korekcji EFM. Jesli chodzi o testy, te na witrynie cdrinfo.com (krewnej naszego gospodarza) uważałem za bardziej szczegółwe niż te chip'a, a ich lekturę za bardziej wciągająca.
Co do Clony --- szczerze przyznam,że zapomniałem już o nim, zgodnie chyba z zaleceniami na tym forum. Sądzę że nie ma jak własnoręcznie wykonany test, chyba że kwestionuje się jego technologię (której forum nie wymyśliło, tylko ją przytoczyło) na rzecz opinii o nagrywarce.
Co do deinstalacji Alcohola --- sposoby które u mie skutkują podane są na stronie Alcohol'a , warto poszperać

, może u Ciebie też będą skuteczne....
Itd. itp. itd. itp. itd itp. --- można tak w nieskończoność zbaczać z wątku...
Puk, puk, AfromanPL, zrobiłeś kopię bezpieczeństwa?