Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.01.2005, 16:24   #1204
blackdragon
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.01.2005
blackdragon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam tego Nec'a 3520A . Biosa narazie nie zmieniałem (1.04). Nagrałem kilkanaście płytek Experanza x4, z prędkością x4 i dla wszystkich zrobiłem scandisk w programie Nero CD-DVD Speed (scandisk dla połowy płytek zbadałem na innej nagrywarce - jakis "stary" samsung x4). We wszystkich testach 100% zielonych kwadracików

Ale juz po pierwszej płytce myślałem, że będzie załamka
Otóż po wypaleniu płytki i gdy napęd był wspoczynku, chciałem sprawdzić prędkość odczytu przegrywająć jakiś filmek z totalcomanderze. Zaczynam przegrywać i co widzę ?? prędkość rzędu 1,2MB/s (naped się nie rozpędzał)
Odpaliłem Nero CD-DVD Speed i po tescie wyniki miałem jednak normalne czyli predkosci odczytu min x6 do max x15,90. O dziwo po tym tescie juz wszytko bylo ok (rozpędzanie i przegrywanie x max prędkoscią dochodzącą do 21MB/s ). Natiomiast po restarcie kompa sytuacja się powtórzyła. Odpaliłem więc Nero info Tool i zauważyłem, że mam ASPI w wersji 4.60. Po zainstalowaniu ASPI 4.71 problem (chyba) zniknąl.
Czy własnie na 100% tu tkwił problem ?? Moze ktoś mnie zapewnić?? Czy też to inny czynnik a wdał się tu jakis zbieg okoliczności i w innej sytuacji problem może się pojawić ?

I jeszcze jedno: Warto wgrać tego nowego biosa 1.24 ? Może ktoś napisać jaka jest różnica?

U P D A T E : JEDNAK DALEJ MAM TEN PROBLEM. Znów nie chce rezpedzić napędu a prędkość przegrywania jest 1,5MB do 3MB. CO MAM ROBIĆ !!! Tylko nie mówcie "zmień biosik" bo cholerka, to jest zbyt podstawowy błąd.

UPDATE 2: No nikt nic nie wie ?? Może ktoś doradzi co można było przetestować aby zawężyć pole błędu Nie zabardzo chce mi sie jechac go wymieniac :/

Ostatnio zmieniany przez blackdragon : 10.01.2005 o godz. 18:41
blackdragon jest offline   Odpowiedz cytując ten post