Ja mimo wszystko po głębokiej analizie stawiam na LG GSA-4163B.
Brak jest o nim opini negatywnych. Ma kilka dodatków, których nie mają inne spawarki. Sam osobiście mam Lite-on`a i zmienię go na tego LG. Servis w razie problemu mam na miejscu. Pochlebne opinie słyszę od użytkowników, a nawet kolegów, którzy mają sklepy i handlują nimi. Oczywiście sami prywatnie użytkują LG GSA-4163B w swoich PC.
Co do moich doświadczeń z napędami optycznymi.
1.Pioneer -tragiczna optyka(sorry, ale muszę zaprzeczyć Waszym opiniom).
Mój napęd wytrzymał około 8-mcy

. Zresztą nie tylko mój, bo padały jak muchy modele 104, 105s.
2.Liteon od modelu 851s same zwroty(starsze modele są perfekt).
3.Nec o którym tu tak piszecie wypada nie najlepiej
http://www.frazpc.pl/b/94805
Znakomitym napędem natomiast jest Toshiba bez dwóch zdań, ale to może większość użytkowników napędów tej firmy potwierdzić.
Wiadomo, że w każdym przypadku trafia się jakiś "przestrzał", ale to normalne.
Co innego kiedy do sklepu docierają same zwroty Pioneer`a i Lite-on`a.
Co do rozsypywania się płyt w napędach, to muszę sprostować.
Jest to spowodowane dużą prędkością napędu i kiepskim nośnikiem(żadziej niewyważeniem napędu). Był o tym bardzo ciekawy program na Discovery Science, gdzie testowali właśnie prędkości i nośniki.
Zaznaczam, że do pewnych moich wypowiedzi należy podchodzić z pewnym dystansem ze względu na to, że firmy wprowadzają non-stop nowe technologie czasami gorsze, czasami lepsze, co może rzutować na pozytywny lub negatywny obraz danego producenta.
Całość jest moim doświadczeniem i innych osób z którymi mam kontakt na "wizji", a które na codzień zajmują się sprzętem komputerowym, lub jego servisowaniem.
Zapomniał bym:
ZAPOMNIJCIE O BENQ (inaczej Acer)- to jest tragedia. Ila ja tego się nawymieniałem, to du.. blada. Servis tego czegoś trwa około 6-mcy. Dziękuję.
Wszystkiego dobrego w Nowym 2005 Roku!