Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.07.2002, 12:33   #14
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
fantomas napisa***322;(a)
MS, muszę Ci powiedzieć, że nie jest tak źle. Ja mam płytę Abita ST6-RAID na Intelu 815ep. Tam jest taki program do obsługi kontrolerów Intel ATA Storage, czy coś takiego. Nagrywarkę (wiesz jaką) mam podłączoną jako Sec. Master. I tenże program zwraca mi informację o dostępnych wszystkich trybach pracy urządzenia. Jest więc zaznaczone, że pracuje ona w trybie MW-DMA2 (w zakładkach Menadżera urządzeń nie mam oopcji DMA, bo przejął to ww. program). Dla porówania sprawdziłem parametry dysku: tryb 5 czyli UDMA100 (zgodnie z prawdą). Może sprawdź swoją nagrywarkę u kogoś, kto ma w komputerze płytę główną z chipsetem Intela (jakiś BX - całkiem sobie je chwalę, lub inny intelowski). Wtedy zobaczysz, czy pojawi się możliwość włączenia opcji DMA pod wingrozą.
Sorry, masz coś nie tak: ATA100=UDMA4, a UDMA5=ATA133, UDMA3=ATA66, UDMA2=ATA33. Nie wiem co to jest tryb 5 ale z tego wynika że nie jest to napewno UDMA100.8)
esem jest offline