Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.01.2005, 19:16   #3
chali
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.01.2005
chali w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oj no troche szukalem ale chyba niedoklanie,
w kazdym badz razie nie znalazlem nigdzie ostatecznie satsfakcjonujacej mnie odpowiedzi...

jednak troche podobnych watkow bylo zatem podziele sie tym do czego ja doszedlem:

1. jesli mamy ochote TYLKO wyciac kawalek filmu z plyty DVD, mam tu na mysli dowolny fragment/-ty z filmu to polecam DVDShrink (ja uzylem wersji 3). sam zripuje film na dysk, potem tniemy, usuwamy co chcemy, program sam zrobi nowe .vob'y i .ifo'sy, zrobi gotoey projekt, a nastepnie jesli chcemy to nagra na czysta plyte.

program na pierwszy rzut oka ucina tylko poczatek lub koniec materialu dvd, jednak jak sie pokombinuje i polaczy fragmenty to tym sposobem wycina wspomniane dowolne fragmenty.

2. jesli jednak chcemy edytowac material dvd, czyli np. korekcja kolorow, nakladac filtry lub co kolwiek np. w programie adobe premiere, to doszedlem do tego zeby plik vob rodzielic na czesc video (m2v) i audio (wav) programem vobedit, a te formaty premiere juz rozponaje (format audio ac3 chyba nie). w tej metodzie nie obejdzie sie jednak bez rekompresji, poniewaz z premiera nowy material musi byc przekompresowany raz jeszcze, jednak premiere od wersji Pro juz sam robi nagrywa material na DVD.

nie znalazlem sposobu aby z vob'a zrobic jeden plik mpg(2) czyli m2v+wav.
chali jest offline   Odpowiedz cytując ten post