Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.07.2002, 08:42   #16
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ptaku, wygląda mi na to, że masz płytę główną na intelu BX. Miałem podobną konfigurację: Soyo 6bb z i440BX i dysk IBM, taki jak Twój (prawdopodobnie). Ja nie mogłem ustawić DMA dla dysku (nie dawało się, a jeśli już, to chodziło szybciej, ale cały system był niestabilny i się często zawieszał). Na ten fakt nie wpływało to, że miałem nadtaktowaną magistralę - sprawdź u siebie czy też nie masz overclockingu. Ale nie miałem kłopotów z buforem nagrywarki. A jak u Ciebie ze sterownikami ASPI - proponuję forceASPI z cdrinfo.pl.
Jaką w ogóle masz płytę główną i jak podpięte urządzenia do kontrolerów IDE?
Ja miałem tak: dysk - primary master, CD-ROM - primary slave (i tak oba chodziły w trybie UDMA33), nagrywarka - secondary master. W biosie wszystkie (U)DMA uaktywnione. W wingrozie dma włączone dla CD i nagrywarki. ASPI+Cacheman gwarantowały dobry zapis i wystarczającą ilość pamięci. Aha - RAMu miałem tylko 64MB. A nie masz przypadkiem czegoś włączonego w tle (jakiś antyvir albo inne badziewie)? I jak już ktoś proponował, spróbuj nagrywać wolniej - wtedy zobacz, co dzieje się z buforem.
Fantomas jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online