Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.01.2005, 18:50   #30
djc
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.08.2002
djc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez misieksc
Witam. Chce sobie podzielic łacze, mam 2 kompy w domu i chce zeby był na oby dwóch net,mam łacze z kablówki 128/kb kabel z neta mam wpięty do sieciówki(skrętka) wiem że musze kupic 2 sieciówki tylko do swojego jeszcze 1 i do tego drugiego ale jak to skonfigurowac są jakieś programy do tego ?? help !!!czekam na odpowiedzi
Nie ma żadnych problemów z rozdzieleniem sygnału. Na komputerze do którego masz podłączony internet musisz mieć dwie karty sieciowe (jeśli modem jest na RJ-45) lub jedną jeżeli modem z kablówki jest na usb. Jak wszystko jest dobrze zainstalowane to w komputerze z podłączonym internetem uruchamiasz tylko kreator "konfiguruj sieć w domu lub małej firmie" (Panel sterowania, połączenia sieciowe). Kreator ten poprowadzi Cię za rączkę co masz zrobić.
Nie ma żadnego znaczenia, czy masz zewnętrze IP, czy wewnętrzne.
Takie rozwiązanie powoduje, że na drugim komputerze masz internet tylko wtedy, gdy pierwszy jest włączony.
Co do tego, czy kablówka pozwala na rozdzielanie łącza w ramach lokalu, to po prostu się ich zapytaj. U mnie nie mieli nic przeciwko, w grę wchodziła tylko dodatkowa opłata, jeśli oba komputery miałyby chodzić niezależnie.
Jednak w takiej konfiguracji, jak Ci napisałem, żadnych dodatkowych opłat nie ponoszę.
djc jest offline   Odpowiedz cytując ten post