Cytat:
|
Napisany przez CobraVerde
jak chcesz pokazywać różnice jakości na screenach, to koniecznie umieszczaj je w pełnej rozdzielczości PAL/NTSC, z minimalną kompresją JPEG (a najlepiej bez).
|
Nie zmieniałem jakości zdjęcia, jest to oryginalne zrobione przez Power DVD tylko jakieś 1/4 ekranu (poprostu kawałek ekranu, żeby łatwiej było zobaczyć pixele) bo jakbym dał cały to chyba byłoby za wielkie

Ale posiadam je w oryginale jakby co.
Edit:
Oto pliki *.jpg w oryginale (zmieniłem z bmp na jpg ale z najmniejszą możliwą kompresją):
The Film Machine
TMPGEnc
VSO
WinAvi
Cytat:
|
przydały by się ustawienia kodowania, które zastosowałeś np. w CCE + treść skryptu AVS
|
CCE robiłem przy wykorzystaniu The Film Machine, on raczej robi wszystko automatycznie i nie wiem jak wydostać z niego treść skryptu AVS. Ustawienia to tylko te co w The Film Machine, w szczegóły się nie wgłębiałem (może i szkoda)
Cytat:
|
warto też podać parametry filmu źródłowego - ma to duże znaczenie dla jakości.
|
Film - White Chicks.avi [DVDrip]
Rozdziałka - 592x320 , 23.976 fps
Długość całego filmu - 1:48:44 (156422 frames)
Długość fragmentu - 25s (614 frames)
Kodowanie - Xvid MPEG-4 Codec
Audio - 44100 Hz (132 kbps)
Kanały - 2 (stereo)
Kompresja dźwięku - Fraunhofer IIS MPEG Layer-3 Codec
Cytat:
|
proponuję, też poddać analizie dwa rodzaje scen - jasne i ciemne. np. WinAvi bardzo kiepsko sobie radzi ze scenami ciemnymi + ruch i dlatego uważam, że to kiepskie narzędzie...
|
Niestety ale mój jakże długi ( 25s

) kawałek filmu nie posiada ciemnych scen
Cytat:
w teście przydałby się też Nero Vision Express - wiele osób go używa do konwersji AVI->DVD. moim zdaniem jest równie kiepski jak WinAvi i warto to udowodnić empirycznie
|
Hehe może i masz rację

Zapomniałem o nim.
W każdym razie dzięki za uwagi