|
Zielony pyta o naped DVD (nie nagrywarke)
W przeciagu miesiaca mam zamiar zaczac swoja "przygode" z DVD. Wybralem sobie juz nagrywarke (LiteOn 1673s), ale musze zaczekac jakis czas az pojawi sie w sprzedazy. Dlaczego wlasnie te, a nie juz sprawdzona wersje 1653? Moje przyzwyczajenia co do systemu pracy i tworzenia kopii bezpieczenstwa, w duzej mierze bazuja takze na nosnikach RW, a model, ktory wybralem pali te nosniki szybciej od swojej poprzedniczki.
I teraz moje pytania. Zaznaczam, ze przerabialem juz przeszukiwanie forum, ale ciezko tak sprecyzowac zapytanie, aby znalezc satysfakcjonujace wyniki.
1. pytanie brzmi: Jaki naped DVD wybrac do kompletu z nagrywarka 1673?
Zalozenia (ulozone wg priorytetow):
a. Pelna kompatybilnosc z 1673 (czy da sie to ocenic mimo faktu braku tej nagrywarki w sprzedazy/uzyciu?)
b. Wysoka kompatybilnosc z CD. (Mam naprawde pokazna kolekcje plyt (sporo dobrej jakosci nosnikow, ale zdarzaja sie tez no-name'y)).
c. Wysoka kompatybilnosc z innymi "palnikami" DVD.
2. pytanie: Jakich typow nosnikow ("-" czy "+") polecacie uzywac i dlaczego? (zajmuje sie fotografia, grafika i dtp, wiec 90% tego co bede palil, to po prostu najzwyklejsze dane).
3. pytanie: Jak wyglada sprawa odczytu plyt DL na napedach DVD? Jesli wypale sobie taka plyte w 1673, to w kazdym (dajmy na to, rocznym napedzie DVD), odczytam ja bez problemu (tzn. wszystkie dane)?
To chyba wszystko co chcialbym wiedziec do momentu zanim kupie nagrywarke + naped i zaczne sie przeciskac przez te wszystkie niuanse zwiazane z DVD.
Pozdrawiam wszystkich czytelnikow forum i z gory dziekuje za odpowiedzi.
|