Witam, ja też już przerobiłem wszystkie rozszerzone części Władcy Pierścieni. Każdą część przygotowałem na dwie płyty DVD-R, podobnie jak w oryginale.
Korzystałem z programów: DvdReMake, MenuEdit, IfoEdit, VobEdit, PgcEdit, Rebuilder, RBOpt, TMPGEnc, CCE, DVDDecrypter.
Sporo ich, ale sporo też zmieniłem w menu filmu.
Film ściągnąłem na dysk DVDDecrypter'em.
Zostawiłem dwie ścieżki dźwiękowe: English 5.1 i Polish 5.1 oraz napisy. Przy dwóch ścieżkach wychodziła spora kompresja, więc przerobiłem animowany wybór chapter'ów na statyczny korzystając z poradnika "Edycja oryginalnego menu DVD by macnow"

(z drobnymi zmianami); (MenuEdit, IfoEdit, VobEdit, TMPGEnc). Dzięki temu menu z 700 - 800 Mb zmniejszyłem do ok. 150 - 180 Mb.
Potem, wyciąłem nieliczne dodatki i z drugiej płyty (w każdej części) listę fanów (DvdReMake).
Przerobiłem nieco menu tak, że przy starcie film nie pyta o wybór wersji językowej, ale od razu przyjmuje dźwięk polski i angielskie napisy - naturalnie można to zmienić w menu ;-), wyciąłem również wszystkie informacje o usuniętych ścieżkach dźwiękowych, tak że nie widać odwołań do nich, jak na odtwarzaczu DVD, tak i w komputerze (IfoEdit, PgcEdit).
Na koniec kompresja na poziomie ok. 90% z 10 przejściami, może zbyt dużo, ale miałem czas i dostępny sprzęt. Przy kompresji pominąłem naturalnie, ścieżki dźwiękowe z komentarzami i English DTS (Rebuilder, RBOpt, CCE).
Prawidłowe odwarzanie filmu, sprawdziłem za pomocą PowerDVD i WinDVD, a po wypaleniu za pomocą DVDDecrypter'a na stacjonarnym odtwarzaczu DVD.
Film działa prawidłowo, a jeżeli chodzi o jakość, to znajomym nie udało się odróżnić kopii od oryginału (naturalnie pomijając menu).
LOTR to mój drugi przerabiany film i muszę przyznać, że forum DVD i poradniki, to nieocenione źródło pomocy

, a i sporo się nauczyłem.
Wszystkim wytrwałym, którzy nie idą na łatwiznę używając DVDShrink'a, życzę przyjemnej zabawy (zwłaszcza z przeróbką menu ;-).