Cytat:
Napisany przez swinekxyz
mam od paru dni neca 3520a i mam mieszane uczucia.... przy nagraniu plyty dvd+rw platinum x4 pi srednio 810, max 1170, pif srednio 3,42 max 14. podobne slabe wyniki sa przy wypalaniu plyt dvd-r platinum X8 i przy tdk dvd+r x8 (mozna je wypalic jako 16).srednie pi we wszystkich wypalonych plytkach okolo 1000 a max okolo 1200 . plyty testowalem na liteonie XJ-HD166S i u kumpla na jakiejs toshibie i wyniki byly podobnie slabe. co moze byc przyczyna takich slabych wynikow? co do poprzednich postow ze naped jest glosny- u mnie chodzi bardzo cicho.
|
Sprawdź nagrane płyty na stacjonarce, jak chodzi bez ścinek to wszystko jest oki.
Polecam do testów, jakiś starszy - produkcja z 2002 roku model
LG, lub
Grundiga.
Poza tym nie martw się dużą ilością błędów PI podczas odczytu w DVD-ROM.
Dla przykładu ja i szwagier nagraliśmy płytę Verbatima DL na LiteOn SOHW 832s z biosem VSOB. Podczas testu płyty w tej nagrwarce wyszło w KProbe około 70 błędów PI.
W combo LiteOna SOHC 5332 wyszło tych błędów ponad 1600, a płyta chodziła bez problemu w stacjonarnym,
LG DT 585NY, które z odczytem nagrwanych płyt DVD miało ogromne problemy.
Podobnie miałem ostatnio z płytami TDK i Platinum nagranymi na Toshibie SD-R5372b. Wyszło też w granicach 1300-1600 błędów PI podczas testów w KProbe na combie LiteOna, a stacjonarce płyty chodzą bez zająknięcia.
Szwagier ma NEC 3500 od kilku miesięcy i jest ogólnie bardzo zadowolony.
Jedyne zasrzeżenia można mieć do dosyć słabej korekcji błędów - napęd nie chciał odczytać nagranej parę miesięcy temu na Litku SOHW 832s płyty DVD Hawka.
Pozdr.
P.S.
Tak z ciekawości Toshiba u kumpla obsługuje testy płyt odnośnie błędów PI i PO? Co to za model i program.
U mnie od razu krzyczy, że napęd nie wspiera tej funkcji.