Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.01.2005, 09:38   #26
mantar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.01.2005
mantar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez maka155
jak to dlaczego płytki sie nie nagrały ? no podobno ten liteon 1653 źle nagrywa na tanich płytkach -R . nagrywałem na HIT, OMEGA, PHILIPS, DATAWRITE, wszystkie DVD-R . no i sie żadna nie nagrała poprawnie- albo nie da sie wogóle ich otworzyć po nagraniu , albo nie da sie nagrac poprawnie już podczas nagrywania pisze że nie zostało nagrane poprawnie , albo niby wyglada ładnie a jak sie chce skopiować coś z nagranej płytki to napęd mieli i koniec nic nie idzie. LUdzie pisza zeby stosowac tylko werbatim albo tdk -R. nie próbowalem jeszcze ich. wydaje mi sie że to trochę dziwne że nie chce nagrywać na różnych płytkach. wydawało mi sie że czym lepszy model to lepiej sobie radzi z różnymi płytkami , no chyba zę to zmowa producentów markowych płyt
Widzisz w przypadku czystych DVD sprawa jest nieco odmienna niz w przypadku CD-R - tam nawet mocno ezgotyczne płyty nagrywają się nalezycie dobrze i nie ma kłopotu - gorzej z odczytem np po roku.Płyta DVD wymaga innej precyzji przy produkcji - innej i jak się wydaje nie wszyscy dają sobie z tym radę.Co z tego ze niektóre wypalarki nagrają taką niedopracowaną płytkę - (nawet Litek po modyfikacji biosu wypali wszystkie) skoro nie zmienisz tym jakości nośnika - uzytego tam barwnika - to jest juz "zawalone" na etapie chemii nośnika i zadek palnik nie poprawi niedoróbek producentów krążków.Niemozność nagrywania takich płyt w niektórych nagrywarkach to własnie rodzaj ochrony przed kłopotami później.Jest jeden argument są tańsze - ale róznica ta czasem nie dochodzi nawet do 40-50 gr - sam oceń czy warto - ja usuwam dane po nagraniu z dysku bo licze ze zawsze moge je odzyskać...
mantar jest offline