Dyskusja: Temperatura PC !
Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.07.2002, 15:14   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ZiP - niektore polprzewodniki tak, krzem uzyty w procesorach powyzej ok 130.c zmienia swe wlasniwosi tak dalece ze ciezko mowic o normalnej pracy - koncentracje samoistne nosnikow przekraczaja koncentracje domieszek, tranzystory npn z ktorych zbudowany jest procek moga zamienic sie np w ppn czy cos innego - i kiszka

poza tym w procku nie tylko krzem siedzi - izolatory, zlote nitki wyprowadzen - nic nie lubi ZA wysokiej tempereatury

mam P4@2000 krecone na 2700, 4*512 mb RIMM'ow, 2 dyski po 80Gb (seagate), nagryware Lg32, DVD 16 LG i ELSE MX400 krecona o jakies 15% i temperatura nie przekraca:
na procku 43 stopni (miedziny radaitor, 2 szybkoobrotowe wiatraczki)
na karcie 40-50 - uzylem diody T2 z plyty glownej - karta nie ma wiatraka - musialem zamontowac dodatkowy na obudowie
komputer nie ma obudowy i ma zamontowany w srodku wiatrak od zasilacza
pamieci maja fabryczne radaitory, radaitora na chipsecie nie pamietam (moze byc ale nie wiem), karta dzwiekowa ma jakies taki malutki to go nie licze, k.seciowej, telewizyjnej i kontrolera tez

dopoki nie zdjalem obudowy procesor potrafil osiagac 65 stopni a ja nie mam juz miejsca na dodatkowe wiatraki, peltier odpada z powodow powiedzmy patriotycznych a chlodzenie woda to dopiero wtedy kiedy pozbede sie dlugow

poza tym nie ma tranzystora mierzacego temperature - jest dioda termiczna