Cytat:
Napisany przez knydel
U mnie spacja ma już całkiem sporawe wgłębienie  Literki A w ogóle nie ma, tak samo zresztą Z-tki
A co do tego układu to żeby Ci dali nowy układ nawet najlepiej zoptymalizowany to pytanie czy byś sie przesiad ?
|
Litera A jest najczęściej używaną w polskich języku. Tym samym umieszczenie jej w miejscu "obsługiwanym" przez najsłabszy palec jest wysoce nieergonomiczne.
Co do przesiadki. Widzisz, są dwa problemy. Po pierwsze każdy język jest inny pod względem częstotliwości występowania określonych liter, oraz kolejności ich następowania po sobie. Tak więc optymalny układ dla jednego języka mógłby okazać się najgorszym dla innego. A zrobienie jednego optymalnego układu, czy możliwe? Wątpię, a nawet jeślil to zawsze ktoś byłby poszkodowany.
Tak samo osobne układy dla każdego kraju byłyby raczej wątpliwym rozwiązaniem.
Co do przestawienia się to wiem, że byłoby to trudne, ale zrobiłbym to, ponieważ zdaję sobie sprawę z korzyści. Tak samo zrezygnowałem swego czasu z Outlooka, wspominanego już Explorera czy ostatnio z Gadu - gagu. Mimo niewątpliwych przyzwyczajeń, a tym samym łatwości obsługi, stwierdziłem, że są rzeczy lepsze, do których co prawda trzeba się przez jakiś czas przyzwyczaić i dostosować, ale potem już następują tylko korzyści. Tak samo, tylko pewnie w nieco większym zakresie byłoby z nowym układem klawiszy.
Jest jeszcze jeden aspekt tego. My musielibyśmy się przestawiać, ale osoby, które uczą się dopiero pisać, mogłyby to zrobić już na układzie sensownym. A wtedy i nauka, jak i późniejsza ekploatacja byłyby zdecydowanie łatwiejsze