nie wiem czemu qwerty niby takie zle - koleś który to układał brał pod uwagę badania częstości występowania danych liter w języku angielskim i tak to ułożył, żeby angolom było wygodnie - i faktycznie - jest
z polskim gorzej, bo mamy inne statystyki liter [takie rzeczy policzono już pewnie ze sto czy więcej lat temu, więc to nie jest filozofia] i dlatego często jest latanie po klawiszach - a ogonki dodają temu uroku
nie wiem jaki układ chciałbyś widzieć zamiast qwerty - ale nie sądzę, żeby przy tektsach angielskich była jakakolwiek różnica na plus, jeśli już to na minus [zakładając naturalnie pełne przygotowanie piszącego-testującego do nowego układu]
wnioski -nie trzeba badań - statystki występowania liter w jęz. polskim są znane, pewnie nawet w góglu można znaleźć
- tak, wiem, że pisanie na kompie może mieć inne statsy - wiem też jak bardzo zaburza je granie na kompie [biedni ci którzy grają na wsad'ie - leworęczni myszowo, tacy jak ja, mają całą numeryczną do dyspozycji

] - wtedy zostaje [to też nie filozofia] zainstalować keyloggera [każdy trojan to ma, chyba] i pod miesiącu posłać wyniki - naturalnie tylko cyfry a nie teksty

] - materiał na pracę dyplomową gotowy
a jaki porywający
a jest umieszczone bardzo wygodnie - obsługiwane jest przez jeden palec, który poza 'a' nie ma wiele do naciskania - a że słaby? wszystkie palce są słabe [relatywnie rzecz biorąc]