Cytat:
Napisany przez joujoujou
... wyglada na to ze Ricoh komu sie da wciska ten cholerny shit za grosze nie troszczac sie o aktualizacje biosu...
|
Wygląda na to nie tylko Ricoh. Ja mam laptopa Acer'a na Centrino (także też jednego z nowszych) i trafił mi się napęd... QSI. Browarka temu kto słyszał o takiej firmie
Na "stronie producenta" (html z niedziałającą połową linków) cieżko w ogóle znaleźć wzmiankę o moim napędzie. Nie wspomnę już o jakimś aktualnym BIOSie.
Też miałem roblem z płytkami - wszystko się nagrywało, ale jakość pozostawię bez komentarza. Większość płyt była nie do odczytu w innych napędach. Ale poszukałem trochę w Google i znalazłem jakiś BIOS, z całkiem innym oznaczeniem i postanowiłem spróbować. Zgadzało się jedynie oznaczenie modelu napędu, firma zaś była inna. Produkt był nagrywarką "formatu laptop", ale w zewnętrznej obudowie. Po zmianie BIOSu (udanej

) jakość płyt się poprawiła (ale i tak pozostawia wiele do życzenia, dlatego musiałem zainwestować w Pioneer'a do stacjonarki), a do tego prędkość zapisu niektórych płyt mi się podniosła
Podsumowując radzę jeszcze raz spróbować poszukać może nowszego BIOSu po sieci. Mój napęd dla przykładu nazywa się dokłądnie "QSI DVDRW SDW-042", a ja szukałem tylko po "SDW-042".
A prawda jest taka, że są dobre napędy do laptopów, takie jak Nec, Toshiba, Pioneer, czy od biedy nawet Lite-On. Tyle że, tak jak i w gotowych zestawach komputerowych, producent wybierze jak najtańszy model i nie raczy nawet poinformować jaki.