Trochę teorii nt napisów najdziesz
tu i
tu...
Być może masz ustawiony podgląd na 16:9, gdyż tak masz sparametryzowany projekt, a gdy ustawisz to na telewizor 4:3 letterboxed to wtedy napisy faktycznie będą wyświetlone zazwyczaj jedna linia na czarnym tle druga na filmie lub jakoś tak. Nie wiem jak to jest w Maestro, Scenarist daje możliwość wyświetlania on-line przełączając się pomiędzy trybami wyświetlania...
Wniski są błędne - odtwarzacz zawsze wyświetli napisy z dolnym marginesem dokałdnie tam gdzie są, czyli jeżeli masz dolny margines ustawiony na dajmy na to 58 to dla filmu 16:9 będą one się elegancko wyświelały na filmie, ale jak przełączysz się na 4:3 letterboxed to margines pozostanie (nie podniesie się) stąd też jedna linia tekstu będie na czarnym tle... - poczytaj teorię zawartą w linkach, które Ci podałem...
Co do pytania drugiego - nie zmienisz wysokości bitmap parametrami w pliku sterującym - nie ma takiej możliwości. Trzeba je wygenerować od nowa mniejsze, lub - co jest teoretycznie możliwe - ale nigdy tego nie próbowałem,a obawiam się że efekt może być mizerny to pozmniejszać bitmapy np. w Photoshopie - oczywiście każdą - można napisać jakąś automatykę na to w sensie skrypt. Tylko to może się okazać dość skomplikowane a i jak wspominałem z uwagi na algorytmy skalowania efekt końcowy może nie być ciekawy...
Pytanie ostatnie - spróbuj BeSweet, ale w mojej opinii takie manipulacje wyrządzą więcej szkody niż pożytku... Raczej wykluczone jest operowanie na współczynnikach zakodowanego dźwięku AC3, więc trzeba go będzie przynajmniej fragmentami przekształcić na WAV - wykonać żądane operacje i spowrotem wrócić do AC3 - to nawet w sensie metody brzmi nieszczególnie a co dopiero dźwięku...
Pozdrawiam!!