Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.01.2005, 21:48   #8
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez gm_ns
Musze kupic jutro tasmy takie jak do dysku - czyli na ATA100 i podepne różnymi sposobami, najpierw zaczne od podpiecie DVDRW i HDD na jedną taśmę - bo chyba jak tak miałem to mi nie skakał bufor. Teraz mamna jednej tasmie tylko DVDRW, a na drugiej tylko HDD, obie tasmy to tasmy do dysków (na ATA100) i bufor skacze jak oszalały, plyty wypala, nic nie psuje ale skacze (. Aha **karel48** niewiem czy to jest ultradma4, jak mi ładuje system to wskazuje chyba coś takiego - CDROM Mode 33 - przy DVDRW, a na moim CD jest chyba własnie Mode4. Nagrywarke mam nową NEC 3520.
Jedyną rzeczą jaką bym próbował zmieniać jeśli chodzi o podłączenie to ewentualnie cd-rom:primary slave lub secondary slave czyli z HDD lub z DVD-RW.
CDrom mode33 wskazuje na tryb ultra-dma 2 -trochę dziwne ja u siebie na Litku 1653, na Pionku 108 (miałem wcześniej) mam tryb ultra-dma4 - zrozumiałe ze względu na większy przesył danych w stosunku do napędów cd czy cdrw - u ciebie jakby na odwrót - nasuwa mi się pytanie może naiwne ale czy napewno zworki w napędach u Ciebie są na swoich miejscach? Spotkałem się już z takim przypadkiem że napędy były niby widoczne prawidłowo przez system ale były z nimi problemy w użytkowaniu (m.in. zaniżony transfer)

Na początek sprawdź jednak tryby ultra-dma dla swoich napędów, oto ścieżka dostępu dla win xp (dla pozostałych trzeba poprostu odpalić menadżera urządzeń) : Mój komputer-właściwości - zakładka sprzęt - menadżer urządzeń -kontrolery IDE/ATAPI - podstawowy i pomocniczy kanał IDE - właściwości - zakładka ustawienia zaawansowane.możesz mieć u siebie tryb pio na DVD-RW i stąd ten skaczący bufor- jeżeli tak to ustaw na "dma jeśli dostępne" i restart. Jeśli to nie pomoże to odinstaluj to urządzenie które pracuje w trybie PIO i restart - po zainstalowaniu ponownym urządzenia przez system ( cierpliwie odczekaj ) powinno być ok!
Powodzenia
PS. Poprawka - właśnie sprawdziłem dane NEC-3500A i okazuje się że pracuje na ultra - dma 2 więc u Ciebie jest przynajmniej nagrywarka ok - myślę że nie palisz kopiując "w locie" bo to by wyjąśnialo sprawę bufora
Jeszcze pozostaje sprawa softu - niektorzy mieli też takie problemy korzystając z niektorych wersji np.Nero

Liteon - i po co przepłacać ...

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 12.02.2005 o godz. 17:14
karel48 jest offline