Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.01.2005, 23:55   #3
Grimlock
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.01.2005
Grimlock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez picasso
Jako że mało na forum jest tematów dotyczących tego napędu (aż tak bezawaryjny? ) chciałem prosić użytkowników powyższego o wypowiedzenie sie o tej nagrywarce. Sam zamówiłem za około 300zł wybierając pomiędzy wszystkim o czym się tu pisze, pomiędzy liteonami, Beńkami itp itd.
Prosił bym o rzeczowe opisy doświadczeń z tą nagrywarką które wynikają z samego napędu a nie błędów użytkownika czy też jego flustracji bo nagrywarka mu nie chce nagrywać na największym szajsie jaki jest na rynku.
Ja sam napędu mam zamiar używać do zrzucania danych z dysku, nagrywania płyt audio, dvd , lecz nie z przeznaczeniem do odtwarzaczy stacjonarnychgłownie dane, projekty....

Na Bechmarku znalazłem jeden komentarz dotyczący tego napędu oto on:

"Kilka dni temu wymieniłem Toshibę SD-R5272 na SD-R5372. Oprócz większych prędkości nagrywania i obsługi DL R9 w/w niewiele się różnią. W SD-R5372 mechanizm wysuwania szuflady działa bardziej miękko dla tak jak np. w LG CED-8120B. Jedyny problem jaki zauważyłem to taki, że płytki TDK DVD+RW 4x są rozpoznawane jako 2,4x i nie można wybrać większej prędkości, w SD-R5272 takie błędu nie było. Czekam na najnowszy firmware którego jeszcze nie ma. Ogólnie nagrywarka doskonale radzi sobie z porysowanymi płytkami, zaskakuje niezwykle cichą pracą, nawet przy nagrywaniu CD-R z prędkością 48x. Z nagrywaniem też nie ma problemów, ale jakość zależy w dużej mierze od płytek (głównie DVD+/-RW). Jeśli kogoś stać na Toshibę to zazwyczaj stać i na dobre płytki. Polecam"

pozdrawiam
Witam wszystkich,

To ja jestem autorem tej krótkiej opinii - Toshibę kupiłem w Kmoputroniku.

Wgrałem najnowszy firmware TU53. Niestety nie rozwiązał on problemu Z płytkami TDK DVD+RW 4x. Mam też problem z odczytem płytek TDK DVD-R 8x nagranych z 8x - nagrywałem obraz płyty - po nagraniu płyta jest pusta, a przecież przed chwilą ją nagrałem - Mam też laptopa IBM T23 z DVD 8x produkcji Toshiby - czyta tą płytkę bez zająknięcia, a SD-R5372 nie widzi zawartości płyty. Te same płytki nagrane z prędkością 4x odczytywane są poprawnie przez 5372. Nagrywam tylko na TDK. Miałem też problem z odczytem TDK DVD-RW 2x Scratch Proof.

Jestem trochę rozczarowany - mam jeszcze swoją starą nagrywarkę SD-R5272 w biurze i momentami żałuję że ją wymieniłem. Ten problem z odczytem chyba nie był na początku.

Próbowałem na różne sposoby rozwiązać ten problem. Na początku myślałem że to heat-pipe'y od Zalmana na grafice przypiekąją taśmę. Toshiba jest na Master-Primary - sama na jednej taśmie.

Najnowsza wersja Nero 6.6.0.1, Windows XP SP2 + wszystkie najnowsze poprawki.

Mój config:

AMD Duron 1,3 GHz, Abit NF7-S rev. 2.0 bios d27, 2x256 Kingston HyperX 3200 2-2-2-6, WD Caviar SE 80GB 8MB cache SATA, Chieftec HPC-360-202,

Pozdrawiam

UPDATED:

Mój problem może być związany z płytkami TDK 8x w takich kolorowych opakowaniach - kilka płytek każda innego koloru. Z tego co ustaliłem płytki pochodzą z fabryki CMC-Magnetic - czyli porażka. Badziewna firma.

Spróbuję z Verbatim'ów 8x albo 4x, ewnetualnie stare TDK 4x te z postacią na okładce - one po wypaleniu odczytują się w 5372 bez problemu.

Ostatnio zmieniany przez Grimlock : 01.02.2005 o godz. 15:10
Grimlock jest offline   Odpowiedz cytując ten post