Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.02.2005, 11:09   #2
KaPi
Zaprenumerowany

Data rejestracji: 16.09.2003
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
A więc po pierwsze ***8211; czy to normalne, że robiąc jeden po drugim (albo w odstępie kilku godzin) test płyty programem CD Nero Speed ( opcja: Test jakości dysku), otrzymuje się różniące się (niewiele ale jednak) wyniki ?
Ja miałem podobnie, tyle że z programem do testowania prędkości napędu. Przy pierwszym razie był jeszcze "w pełni sił" dlatego mógł dać z siebie wszystko. Za drugim razem zmęczony pierwszą próbą wypadł mi o połowę gorzej (tzn. za pierwszym razem 48x, za drugim 24x)
Cytat:
Napisany przez ro29
Druga kwestia, to program Nero Drive Speed. Jeśli się nie mylę (a jeśli tak, to poprawcie mnie), służy on do ustawiania maksymalnej prędkości napędu. W związku z tym mam pytanie ***8211; czy warto ograniczyć (w celu np. przedłużenia żywotności napędu), jego prędkość np. do 48x, czy 40x. I czy takie ograniczenie może mi w czymś przeszkodzić
Uważam, że prędkość maksymalna nigdy nie jest wykorzystywana i jest to taki niekiedy chwyt reklamowy, żeby kupić szybszy napęd. Weźmy na przykład DVD: są już 16x, ale do odczytu filmu napęd wykorzystuje prędkość 1x, większej nie potrzebuje. Tak samo jest z napędami CD, tyle że przy innych prędkościach. Maksymalne obroty są wykorzystywane przeważnie na końcu płytki i trwają kilka sekund.
KaPi jest offline