Witam.
Sprawa jest tego typu, że od niedawna mam nową nagrywarkę dvd - nec 3500ag. Wszystko fajnie działa, ładnie i bezproblemowo pali, ALE.... Właśnie ale jest takie: wkładasz płytę dvd r /plus minus, wszytko jedno, tdk, verbatim wszytko jedno / i czekasz ok. 30 sek. na to, żeby autoodtwarzanie wyświetliło zawartość płyty /nagranej zresztą na tym napędzie/ W przypadku płyt cd, czas skraca się do ok 25 sek - to dłużej niż na starej, 4 letniej nagrywarce cd! Skandal!

W momencie włożenia płyty do napędu i otwarcia "mojego komputera" celem obejrzenia zawartości, blokuje się całe okno, jest puste, dopiero po ok 30 sek. pojawia się wszystko i można działać.
Płyty dvd nagrywam z "przepisowymi" prędkościami, raczej firmowe, w logach nie ma raportu o błędach, wypalam nero 6.6.0.6. frmware 2.18. Nec to OEM, nowy, faktura, gwarancja, te sprawy. Widows jest up to date z str. microsoftu, nie mieszam na kompie zabardzo, służy do pracy z filmami i grafiką. Na pokładzie athlon 2.0, 1 gb ramu, matrox i sblive.
Przepinałem nagrywarkę tak żeby nie była z innymi dyskami na jednym kablu, ale to nic nie dało, zmieniałem płyty na z plusów na minusy, też nic. Chciałem instalować nowy firmware, ale producent na swojej str. ma tą wersję 2.18.
Czy to jest typowe zachowanie dla tego napędu?
Pozdrawiam