no co za bzdury!
zobaczylem naglowek: nastepca Yamahy F1 - i az mi sie cieplej zrobilo. sam swojego czasu poszukiwalem nagrywarki do audio... wlasnie "w czasach F1".
i tak samo jak autor zadalem pytanie na forum... i spotkalem sie z dokladnie takimi samymi odpowiedziami!
no wiec albo ktos mowi ze mam nie przeplacac za nagrywarke - bo on nie slyszy roznicy i poleca mi za zaoszczedzona kase kupic sobie 100 plyt na szpindlu - albo, kiedy mu mowie ze to dla mnie podejscie niepowazne, kaze mi kupic sprzet za 18.000zl i "sie cieszyc zyciem"
tutaj jest tak samo! dajcie sobie spokoj z liteonem i polecaniem go do prac audio! ta nagrywarka nie jest optymalnym do tego wyborem!
moj wybor padl ostatecznie na F1 i jestem bardzo zadowolony ze dokonalem takiego wyboru! mimo iz byla ona "3x drozsza" od dostepnej konkurencji!
F1 bije na glowe reszte nagrywarek zaimpletowanymi rozwiazaniami hard- i softwarowymi - chociaz zlosliwi swojego czasu uznali to za "jedynie chwyt marketingowy"... moze mieli racje, a moze po prostu zazdroscili.
Yamaha miala Audio Master Quality(wiadomo co to...) i przyznam ze roznice daje sie zauwazyc! dzwieki sa naprawde wyrazistrze, a tony bardziej "odseparowane". wydluzenie pitow i landow daje ciekawe efekty przy odtwarzaniu takich plyt na Walkmanie CD. mam takiego bez antishocka i o wiele zadziej zdazalo mi sie zeby gubil sciezki w porownaniu do plyt nagranych bez AMQ. no a ze juz na oko widac ze sciezka na cd jest "fizycznie wydluzona"...

Hardware: LASER! zwroccie uwage na laser i soczewke! Yamaha vs. liteon => szklo vs. plastik!!!
słowem: jesli nie mozesz dostac F1 i poszukaj Plextora... chyba to byl model platinum... ktos juz o nim wspomnial - miedzy tymi dwoma wybieralem.
obie nagrywarki mialy szklana optyke a za poprawe zapisu odpowiadaly kolejno: F1-AMQ, a w Plextorze-technologia PowerRec(bardziej precyzyjne sterowanie moca lasera - ponoc tez robilo swoje

Obie cechy byly stworzone glownie pod audio.
PS> jesli jestes za AMQ to jakis poprzednik F1... yamaha "costam" miala juz zaladowana jego obsluge... nie pamietam modelu. roznica byla taka ze tamta nagrywala w AMQ 4x a w F1 predkosc ta wzrosla do 8x
No to koniec mojej "krotkiej" wypociny. jesli kogos urazilem lub znudzilem to bardzo przepraszam

chociaz i tak zaraz ktos mnie zjedzie za moja niekompetencje
Pozdrawiam