Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.02.2005, 19:31   #1
Kmicic
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.02.2005
Kmicic w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
odczyt CD-R na DVD bez możliwości odczytu CD-R

Poszukuję kompedium wiedzy o czytnikach, laserach, formatach zapisu itp, etc. Ale przedstawię problem. Otóż mam kłopot sprzętowy z odtwarzaczem DVD (wieża Samsung MAX dn/65) - za cholerę nie chce czytać wypalanych płyt. Niby nic dziwnego bo w latach kiedy toto kupiłem nagrywanie CD nie było tak łatwo dostępne a oficjalna informacja sprzedawcy głosiła że czyta. Zaufałem, nie sprawdziłem, no i ... Na końcu instrukcji, na samym dole strony, było to jednak napisane, że nie czyta płyt CD-R. Jednak udało mi się stworzyć VCD ze zdjęciami, które, mimo oporów (piski i poszukiwania ścieżek), zostały odtworzone. Ale do tej pory nie mogę odnaleźć zasady, dzięki której odtwarzanie płynne będzie możliwe (kolor płyty, prędkość zapisu, format itp.?)
Reasumując proszę chociaż o odesłanie w kierunku źródeł wiedzy, gdzie dowiem się jak to wszystko działa. Przeszukałem forum ale brak mi inwencji w "pytaniu", jest wszystko o nagrywaniu ale o "odczytywaniu"? nie widzę. Jestem nawet zdecydowany pogrzebać w sprzęcie śrubokrętem i lutownicą jeśli to miałoby pomóc. Na razie słyszałem tylko plotki o możliwości poszerzenia lub zmniejszenia czułości lasera. Ale to chyba tylko plotki. Jeszcze raz proszę o pomoc i dziękuję. Kmicic
Kmicic jest offline   Odpowiedz cytując ten post