Witam ponownie !
Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi, szkoda, że temat ten nie wzbudził większego zainteresowania (a wydaje mi się interesujący i istotny), więc tym bardziej dziękuję tym, którzy raczyli zabrać głos i mam nadzieję, że pojawią się jeszcze kolejni.
Ustosunkowując się do zamieszczonych wypowiedzi, to jeśli chodzi o stwierdzenie, że w napędzie, szybciej psuje się optyka niż mechanika, to jeśli mam być szczery, to jak słyszę jak rozpędza się moja dwutygodniowa LG ***8211; 8526B, albo jak stuka gdy zamyka się kieszeń (zwłaszcza bez płyty), to wydaje mi się, że dużo szybciej może mi paść coś mechanicznego niż optycznego. Co prawda, mój CD-ROM, też LG, chodzi też dość głośno, ale ma już pięć lat, więc można mu to wybaczyć, ale żeby prawie nowa nagrywarka tak się głośno rozpędzała i stukała, to według mnie trochę dziwne.
W kwestii Nero Drive Speed, to trochę nie rozumiem tego programu, tzn. nie wiem, czy można jakoś ustawić, aby np. stale była prędość max np. 40x, bo jak tak ustawię i wyłączę komputer (lub chociaż wyjmę płytę), to po ponownym uruchomieniu znowu mam maksimum. Chyba, że coś źle robię?
I druga kwestia ***8211; ustawiam mu (gdy jest płyta w napędzie) np. 32x, a on obok mi pisze ***8211; Teraz 24x, gdy ustawię 48x, to mam Teraz 40x. Czy chodzi tu o to, że napęd w tym akurat momencie, czyta z taką, a taką prędkością, zawsze niższą od ustawionej

To tyle na dzisiaj, w oczekiwaniu na dobre rady, mądrzejszych ode mnie, w omawianych kwestiach !!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam serdecznie
ro29